ROBIJAŠI POLAŽU ISPITE IZA REŠETAKA: Ni u jednoj diplomi se ne navodi da je dobijena u nekom od zatvora

U našoj zemlji su u protekle tri godine 32 osuđenika završila fakultet, dok je tokom 2016. i 2017. godine njih 268 prošlo stručnu obuku.

U srpskim zatvorima trenutno ima više od 10.000 osuđenika, a obrazovanje je odličan način da se resocijalizuju kada izađu na slobodu.

Slavica Radovanović, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sancija, kaže da je 2015. u Srbiji fakultet završilo 15 osuđenika, u 2016. njih 11, dok je u protekloj godini fakultetsko obrazovanje steklo šest osuđenika.

MATURA U ĆELIJI

- Ukoliko su smešteni u poluotvorenom odeljenju zavoda, osuđenici ispite polažu van njega i odlaze sami jer su im dodeljene pogodnosti poput odlaska kući za vikend i izlazak u grad.

- Ako su smešteni u zatvorenom delu, u upravu zavoda dolaze profesori, pa osuđenici i tu polažu ispite. Postoje i slučajevi i da osuđeni polažu ispite van zavoda, u pratnji komandira - priča Radovanović za "Kurir".

Kako kaže, zavod, u skladu sa mogućnostima, obezbeđuje prostorije i potrebne uslove u kojima osuđenici uče za ispite.

- U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, osuđeni imaju pravo na osnovno i srednje, ali i druge vidove obrazovanja. Odobrava im se i vanredno školovanje. Ni u jednoj diplomi niti stečenom sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od zavoda kako bi se izbeglo žigosanje osuđenika u društvu po isteku kazne - naglašava Radovanović.

OBUKA ZA ZANATE

- U zavodima se organizuje opismenjavanje, osnovnoškolsko i srednjestručno obrazovanje, kursevi i osposobljavanje za zanimanja. Osuđeni se obučavaju za varioce, bravare, stolare, pekare, elektroinstalatere, programere za Auto ked i Solid vork, obučavaju se za rad na CNC mašinama, metalostrugarskim mašinama... - zaključila je portparolka za "Kurir".

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još