Šešelj 29. aprila o krivici za nepoštovanje suda

HAG, 22. aprila 2010. (Beta) - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasniće se 29. aprila pred Tribunalom u Hagu o krivici po optužnici za nepoštovanje suda, saopštio je u četvrtak taj sud.

Šešeljevo izjašnjavanje bilo je zakazano za 20. april, ali je moralo biti odloženo zato što tužilac Brus Makferlejn nije mogao da doputuje iz Kanade zbog obustave letova iznad Evrope izazvane erupcijom vulkana na Islandu.

Tribunal je početkom februara po drugi put Šešelja optužio za nepoštovanje suda zato što je navodno objavio identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine.

Prema optužnici, Šešelj je u knjizi čiji naslov nije naveden objavio "brojne podatke o svedocima, uključujući prava imena, zanimanja, prebivališta, koji su omogućili njihovu identifikaciju". U Šešeljevoj knjizi, po optužnici, otkriven je identitet 11 zašstićenih svedoka. Tribunal je Šešelja zbog nepoštovanja suda, iz istog razloga, prošle godine osudio na 15 meseci zatvora.

Pogledajte još