NAMEŠTANJE IZBORA: 50 miliona korisnika Fejsbuka nesvesno uvučeno u tajni program špijunaže

"Požar" je počeo da se širi tokom vikenda, kada je direktor kompanije "Kembridž analitika" Kristofer Vajli izašao u javnosti i otkrio skandalozne detalje, potom su objavljeni tajni snimci, a sada je bes javnosti širom sveta usmeren ka Marku Zakerbergu.

Pet kategorija birača

Kako je istraga nekoliko medija pokazala, "Kembridž analitika" (inače u vlasništvu hedž fonda Roberta Mersera) od 2014. godine neovlašćeno je prikupljala privatne podatke korisnike "Fejsbuka" koje je koristila da bi potencijalnim glasačima ciljano bile dostavljane određene političke reklame i poruke. To je potvrdio i Kristofer Vajli, "uzbunjivač" koji je radio u kompaniji.

- Eksploatisali smo Fejsbuk profile miliona ljudi i izgradili model kako da probudimo njihove unutrašnje demone na osnovu onoga što znamo o njima. Praktično na tome je zasnovana cela kompanija - rekao je on.

Kompanija je razvrstavala ljude po kategorijama u zavisnosti od interesovanja:

- militarizam (pištolji, pucanje, borilačke veštine, strele i noževi)

- nasilni okultizam (droge, crna magija, paganizam)

- intelektualne aktivnosti (pevanje i pravljenje muzike, putovanja u inostranstvo, okolina)

- oni koji slepo veruju (paranormalno, leteći tanjiri)

- zdrava interesovanja - kampovanje, ​​baštovanstvo, pešačenje

Britanski list "Gardijan" naveo je da je kompanija povezana sa Stivom Benonom, bivšim Trampovim strategom, ali da su učestvovali i u kampanji za Bregzit.

Međutim, istraga koju je sproveo britanski "Kanal 4", pokazala je da je "Kembridž analitika" radila i strašnije stvari. Da bi uticali na izbore širom sveta, služili su se i metodama kao što su špijuniranje, ucene, mito, lažni iskazi i slanje prostituki klijentima, što je uglavnom snimano, a potom plasirano (ili prećeno da će biti plasirano) na društvene mreže.

Dokaz za ove nezakonite radnje zabeležen je i kamerom.

Tajni snimci

Naime, reporter britanskog televizijskog kanala tajno je snimio razgovore sa šefovima kompanije "Kembridž analitika" u kojima se čuje kako odgovorni u toj firmi otvoreno govore kako političare širom sveta dovode u klopku i potom ucenjuju.

Snimci su nastali u jednom londonskom hotelu u periodu od novembra 2017. do januara 2018. godine, a novinar na tajnom zadatku predstavio se kao predstavnik bogatog klijenta koji želi da na izborima u Šri Lanki prođe njegov kandidat.

Na jednom od snimaka može se čuti kao direktor "Kembridž analitike" Aleksandar Niks priznaje da kompanija radi u senci, da se služi mrežom drugih kompanija, kao i da su tokom jedne od operacija za koju su bili angažovani slali "neke devojke u kuću kandidata", dodajući da su Ukrajinke "vrlo lepe pa čitava stvar jako dobro funkcioniše".

Na drugom snimku može se čuti kako Niks objašnjava da su drugom kandidatu nudili ogroman novac za finansiranje kampanje, a potom ceo razgovor koji su snimili objavili na internetu zamutivši lice tog čoveka.

Na nekoliko snimaka vide se i Mark Turnbul, izvršni direktor kompanije "CA Political Global" i Aleks Tajler koji je zadužen za baze podataka. Turnbul je obajasnio potencijalnom "klijentu" kao sistem funkcioniše - nakon što nabave kompromitujuće podatke o protivkandidatu, njegova firma te informacije diskretno plasira na društvenim mrežama i internetu.

- Mi samo ubacimo informacije u krvni tok interneta i onda gledamo kako rastu, povremeno tu i tamo poguramo stvari... kao daljinsko upravljanje. Mora da se uradi tako da niko ne pomisli "ovo je propaganda" jer će se odmah zapitati ko je pustio u javnost - rekao je Turnbul.

Predstavljajući rezultate svog rada, direktori kompanije "Kembridž Analitika" naglasili su pobedu Uhuru Kenitaje na predsedničkim izborima u Keniji, a kompaniji se pripisuje i pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2016. godine.

Naravno iz kompanije su sve negirali, čak navodeći da se u saradnji sa klijentima vode računa da ne dođe do ilegalnih radnji.

Kampanja "Obrišite Fejsbuk"

Bes javnosti sada je usmeren na kompaniji Fejsbuk. Kako je uopšte moguće da su lični podaci korisnika dati "na izvolite" bilo kome? Korisnici su toliko besni da se internetom širi kampanja "Obrišite Fejsbuk" (#deletefacebook). Glavna poruka kampanje je da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slucaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost.

Svetski mediji čak objavljuju uputstva kako da se "obrišete" sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji funkcionišu pod kapom "velikog F" - Instagrama i Vocapa (WhatsApp). Proces brisanja naloga sa Fejsbuka je prilično jednostavan, ali postoje i priče o tome da nikada ne možete potpuno ukloniti sve što ste "poklonili Fejsbuku", jer postoji takozvani "nalog u senci" u kom se skladište vaše navike, odnosi sa drugim ljudima i slično.

Kako prenosi "Gardijan", Fejsbuk je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija "Kembridž analitika" i dalje raspolaže spornim podacima. U saopštenju kompanije navodi se da "ukoliko podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišcenja" i da je reč o "neprihvatljivom kršenju poverenja i obaveza".

Padaju ostavke, a od Zarkenberga ni traga ni glasa

Dok interentom kruže pozivi da se izbrišu Fejsbuk profili, a zvaničnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čoveka Fejsbuka da svedoči, vlasnik te kompanije Mark Zarkenberg skriva se od javnosti. Čovek koji se do sada rado i često oglašavao o različitim temama, od migracije od obrazovanja, ostao je nem na najveći skandal koji se dogodio njegovoj kompaniji.

Zbog toga, odnosno zbog načina na koji se rukovodstvo kompanije odnosi prema ovom skandalu, šef bezbednosti informacija u Fejsbuku Aleks Stamos odlučio da podnese ostavku, piše "Njujork tajms".

Inače, Stamos je već bio u konfliktu sa vrhom kompanije jer se zalagao da se pokrene interna istraga o aktivnostima Rusije na društvenim mežama u vezi sa predsedničkom kampanjom čemu se rukovodstvo protivilo.

Dok je rukovodstvo u haosu, deonice Fejsbuka na berzi padaju. U ponedeljak, akcije su pale za sedam odsto. Prema pisanju američkih medija, zbog pada vrednosti deonica Fejsbuka, juče je čak i Volstrit završio u minusu.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.