Koliko se ljubimo?

Prošlog vikenda je u centru Budimpešte više od 6.400 parova postavilo svetski rekord ljubeći se čitavih 10 minuta. Šta je poljubac i šta on predstavlja, objašnjava bečki psihoanalitičar, profesorka Rotraud Perner. 

U današnje vreme, statistički posmatrano, parovi prosečno razgovaraju u toku dana sedam minuta. Jedan od razloga zbog čega se dešava da veliki broj parova gubi volju za partnerom jeste da jako malo vremena posvećuju jedno drugom. A i tih sedam minuta razgovora svode se uglavnom na rutinsku razmenu informacija, kao na primer: Šta ima za jelo?, „Ko vodi decu u obdanište?, „Zvala je tvoja majka“ ili „Ko će da ide po auto kod majstora? Onda je podatak da se toliko parova ljubilo punih deset minuta prava senzacija, smatra Perner. 

Poljubac je, moglo bi se reći, već jedan oblik intimnog odnosa ali i sredstvo za smirenje. Čak i kod odojčeta dojenje ili pijenje iz flašice izaziva tzv. „pleasure rhythm“ u mozgu ili osećaj miline i zbrinutosti. Odrasli taj osećaj obično nadoknađuju pušenjem cigarete, sisanjem bonbone ili lizanjem sladoleda, ali zapamtite da je ljubljenje najzdravije. 

(ComPress)

Pogledajte još