Istočnoevropski bendovi, craft pivo, world music – sve ovo obogaćuje INmusic #13!

Bombino i  Témé Tan nastupiće pred zagrebačkom publikom u sklopu projekta Multikulturalizam u glazbi.

Ako ste misli da iz crne Afrike ne dolaze muzičari tako često, osim Fele Kurija i njegovih potomaka, varate se! Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera, čiji se stil i virtuoznost neretko upoređuju s onim Jimija Hendrixa. Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću muziku pronalazi u svojim korenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana. Bombino je pripadnik nomadskog plemena Tuareg iz severnog Nigera, gde je proveo većinu svog života i gde trenutno živi i radi. Politički i oružani sukobi s kraja 20. stoleća, naterali su Bombina i njegovu porodicu da napuste Niger i ta su ga nesretna iskustva oblikovala kao umetnika. Viziju o boljem životu u vlastitoj državi, Bombino uspešno i s puno emocija prenosi u pesmama Adinat (Ljudi), kojom poziva na jedinstvo svih pripadnika tuareške zajednice, i Aman (Voda), kojom nastoji ukazati na goruće problemima pustinjskog života. Njegovi obožavatelji diljem sveta dokaz su da dobra muzika nadilazi sve barijere i, baš poput nomada, putuje prema novim odredištima.

Takođe, drugo pojačanje je hvaljeni multi-instrumentalist i producent Témé Tan koji će nastupiti u sklopu projekata Multikulturalizam u glazbi i Europavox. Muzika koju stvara Tanguy Haesevoets umetničkog imena Témé Tan rezultat je višegodišnjeg rada diljem sveta i brojnih uticaja s više strana. Njegova muzika je s jedne strane moderna i odraz je života čoveka koji se oseća kao kod kuće na četiri različita kontinenta, dok s druge strane poštuje tradiciju. Odrastao je u Kongu, a trenutno mu je glavna baza u Belgiji. Veliki uticaj na njegovu muziku imalo je i putovanje u Brazil, koje je rezultiralo EP izdanjem, te poseta prijateljima u Japanu, gde je prošao kroz fazu japanskog elektro popa. Kako često ističe, nema velike planove, ali uvek razmišlja o budućnosti i smeru muzike kojim se želi baviti. Inspiraciju sakuplja u svakoj državi koju poseti.

Beloruski post-punk coldwave duo Super Besse je novo ime Europavox projekta

Možda niste znali, ali Belorusija i Minsk su centar najživlje istočnoevropske underground scene koja je danas možda i jača od one u Peterburgu, Kijevu ili Kišinjevu, tradicionalnim središtima undergrounda postsovjetskog prostora. Mladi coldwave duo iz Minska premijerno će nastupiti pred jarunskom publikom u sklopu INmusic festivala #13, a iza naziva Super Besse kriju se dvojica strastvenih zaljubljenika u muziku, čije melanholične pesme i euforični nastupi neodoljivo podsjećaju na Joy Division. Post punk i coldwave grupa Super Besse osnovana je 2013. godine u Minsku. Karijeru su započeli live nastupima u vlastitoj domovini, a na međunarodnu scenu prodrli su koncertom održanim u sklopu Tallin Music Weeka 2014. godine u Estoniji. Odličan nastup osigurao im je angažmane i u ostalim baltičkim državama, čime je započela njihova međunarodna karijera. Predanost muzici i euforični nastupi ovog post-punk dvojca zasluženo im je donela i ugovor s letonskom izdavačkom kućom I Love You Records, pod čijim su okriljem izdali svoj debitantski album 63610* 2015. godine. Inspiraciju za naziv benda, a potom i albuma, pronašli su u francuskom gradiću Super Besse. Super Besse nastupiće u sklopu cenjenog Europavox projekta, čiji je INmusic festival ponosni partner. Europavox projekt predvođen Europavox Festivalom sufinansiran je od strane Evropske komisije kao važan program za podsticanje međuevropske saradnje i doprinos savremenoj kulturi i muzici.

Crafter's je craft!

Takođe, INmusic festival i pivovara Crafter's su okupljenim medijima su najavili početak saradnje najvećeg hrvatskog muzičkog festivala i mlade hrvatske craft pivare Crafter's, što znači da će osim industrijskog, dobro poznatog piva, Jarun biti i poligon za pivske sladokusce!

Foto: Promo

Pogledajte još