Oštećena Pikasova slika na izložbi u Njujorku

NJUJORK, 23. aprila 2010. (Beta-AFP) - Slika Pabla Pikasa, oštećena u januaru, restaurirana je i počev od 27. aprila biće izložena u Metropoliten muzeju u Njujorku, o okviru retrospektive posvećene španskom majstoru.

Slika "Glumac" iz 1905, sa početka Pikasovog ružičastog perioda, zadobila je poderotinu dugačku skoro 15 centimetara kada je jedna žena slučajno pala na nju. Platno je brižno restaurirano i biće izloženo među 300 Pikasovih dela - ulja na platnu, crteža, skulptura i keramika - na izložbi koja traje do 1. avgusta.

Među delima koja će publika imati priliku da vidi su zamišljeni arlekini iz njegovog ružičastog i plavog perioda, portreti iz kubističke faze, kupačice iz 1920-ih godina, bikovi i aktovi iz naredne decenije. Postavka "Pikaso u Metropolitenu" predstavlja 34 slike, 58 crteža, desetak skulptura i keramika i 200 grafika. Reč je radovima koje je njujorški muzej kupio tokom proteklih 60 godina. Dela datiraju od umetnikove mladosti kao što je autoportret "Ja" iz 1900, kada je Pikaso imao 18 godina, do "Uspravnog akta i musketara koji sedi" iz 1968, dela koje je slikar naslikao sa 87 godina.

Pogledajte još