Pariz u kvadratu

Pariz u kvadratu, kvadrat u Parizu, Blagoja u Parizu u kvadratu, Blagoja u Informirou u kvadratu u Parizu u kvadratu u Informbirou...

Kada sam sinoć krenuo u Informbiro, Filharmonije klub, na izložbu dotičnog umetnika za koju sam samo znao da je tema Pariz, rekoh sebi da ovo ne obećava baš mnogo, ali ću se bar zagrejati i popiti po neki koktelčić.

Brzo sam se razuverio u gotovo sceničnoj atmosferi kluba IBF, fino društo i poznate face, kulturno i nasmejano osoblje, pijanista za belim klavirom i poznate evrgrin melodije, dva-tri para poznatih prijatelja i prijateljica i devet fotografija Pariza velikog kvadratnog formata koje su se odlično uklapale u ambijent, tako da je cela „izložba“ više izgledala kao visokoestetiziran prostor koji može primiti i propratiti svaki događaj sa kulturnim predznakom neopisivom lakoćom i krajnje spontano.

A i vino im je super, i nekako razgovor ide tečnije, dogovorili smo se da razmenimo materijale potrebne za saradnju i popričali o nekim sledećim idejama i planovima, umetnik me je uputio na tekst za katalog koji je napisala Nađa Petrovski, Savetnik za komunikacije i PR francuske ambasade u Srbiji, i obećao sam da ću ga pročitati i da ću svakako nešto i citirati (što baš volim), nekako oni koji bolje znaju umetnika i imaju slobodu da pišu iz srca, ali i sa potpunim poznavanjem autorovog dela:

Borislav Pešić Blagoja je umetnik koji se preko deset godina uspešno bavi fotografijom pomoću koje ispituje i analizira uticaj okoline na nas i naše okruženje. Kroz ovaj vid umetnosti uspeva da prikaže kako na naš život utiču socijalne, emotivne i one najskrivenije potrebe koje se prožimaju kroz naše živote.

(...)

Naglašeni grafizam. Dinamičnost. Zanimljiva kompozicija. Čudan ugao. Dobra fora. Kontrasti koji, posebno u crno-belom, nose dramu. Pariz Borislavu ne pozira u glamuru i nepomičnoj savršenosti nego ga ovaj bezobrazno presreće i lovi i pakuje u kvadrat. U odličnu izložbu. ... Merci, Boro :).

Posle ovih reči ne ostaje mi ništa drugo nego da od srca preporučim izložbu... ne bojte se više Informbiroa, tamo je sada Pariz i, da znate, ni Imforbiro nije više ono što je nekad bio – strah i trepet, već retro klub sa dušom, a boga mi ni Pariz na Blagojevim fotografijama nije onaj kakvog ga zamišljamo, znamo, vidimo... sada je i realističniji i originalniji i inspirativniji...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još