Svetski dan intelektualne svojine

BEOGRAD, 23. april 2010. (FoNet) - Zavod za intelektualnu svojinu Srbije saopštio je danas da se 26. april širom naše planete obeležava kao Svetski dan intelektualne svojine, praznik svih inovatora i umetnika sveta.

U saopštenju piše da je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) 2001. godine ustanovila ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju obeležavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva.

Svetski dan intelektualne svojine ove godine nosi specifičnu poruku "Inovacije povezuju svet".

Time Svetska organizacija za intelektualnu svojinu ukazuje celom svetu da se upravo zajedničkim inovacionim poduhvatima možemo boriti protiv postojećih ekonomskih teškoća.

Prilagođavajući ovaj poziv prilikama u našoj zemlji, Zavod za intelektualnu svojinu želi da pošalje poruku da svi u Srbiji moramo da udružimo snage kako bismo povećali konkurentnost naše privrede kroz inovacije.

Tom zajedničkom cilju od ove godine doprinosi i Edukativno-informativni centar koji je osnovan u Zavodu za intelektualnu svojinu na osnovu projekta koji finansira Evropska unija(EU), a ko-finansira i implementira Evropski zavod za patente.

Edukativno-informativni centar nastoji da putem pružanja obuka i informacija, kao i koordiniranja nacionalne mreže institucija koje se bave intelektualnom svojinom, pruži podršku srpskoj privredi upravo u oblasti konkurentnosti na bazi intelektualne svojine i inovacija kao njenog neizostavnog dela.

Ovogodišnji svetski praznik intelektualne svojine ima trostruki jubilej. Pored toga što je deseti po redu, njime se ove godine označava 40. rođendan Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Obeležava se i važan jubilej Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, koji ove godine navršava 90 godina postojanja.

Osim jubileja, veliki značaj tekuće godine za intelektualnu svojinu u Srbiji ogleda se u okončanju dva veoma važna procesa. U toku je usvajanje poslednjeg izmenjenog zakona u oblasti intelektualne svojine u procesu prilagođavanja zakonodavstvu EU.

Pored toga, Zavod za intelektualnu svojinu Srbije pozvan je da pristupi Evropskoj organizaciji za patente, a planirano je da se prijem u punopravno članstvo ove organizacije ostvari pre završetka ove godine.

Zavod će moći da zastupa interese Srbije učešćem u politici EPO, kao i u njenim radnim telima i komitetima.

Pogledajte još