EU će reformisati sistem kontrole letova

BRISEL, 23. aprila 2010. (Beta-AP) - Evropska unija će ubrzati aktivnosti na reformisanju sistema vazdušne kontrole u putničkom saobraćaju, saopšteno je u petak u Briselu povodom najnovijeg haosa u vazdušnom saobraćaju koji je nastao zbog vulkanskog oblaka sa Islanda.

"Najgore je prošlo, ali ima još dosta toga da se uradi u kružnoj upravi", izjavio je evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas.

Nemačka je zbog višednevnog prekida vazdušnog saobraćaja angažovala stručnjake, evropske zvaničnike i predstavnike avio industrije u Berlinu gde su održane konsultacije oko uspostavljanja novih standarda u avionskim letovima. Španija, koja je predsedavajuća EU, najavila je da će se 4. maja u Briselu održati sastanak ministara saobraćaja zemalja EU na kojem će se razgovarati o formiranju jedinstvenog evropskog vazdušnog prostora.

"Odsustvo jedinstvene evropske regulative za vazdušni saobraćaj značajno je otežalo odgovor na ovu krizu. Bio je potreban brz i zajednički odgovor... Umesto toga imali smo pojedinačno delovanje 27 nacionalnih kontrola letenja", rekao je Kalas. Vazdušni prostor nad većim delom Evrope u petak je otvoren, tako da su ponovo uspostavljeni međunarodni letovi koji su bili u prekidu nekoliko dana.

Pogledajte još