Izložba fotografija Maria del Kurta u Muzeju grada Beograda

0

Ambasada Švajcarske u Beogradu i Muzej grada Beograda upriličili su izložbu švajcarskog fotografa Maria del Kurta “Putovanje prema… čovekovom ozelenjavanju planete zemlje”. Izložba ovog značajnog autora, koji ima dugogodišnje umetničke veze sa Srbijom, otvorena je u petak, 23. marta u 19 časova u Resavskoj 40b. Reč je o priči u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja.

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj “čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje”, a umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući:

– Ovim projektom sam hteo da prikažem jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka. Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala… beskrajnoj istini.

Ambasada Švajcarske u Beogradu aktivno promoviše nove kulturne prakse i daje podršku projektima koji povezuju švajcarske i srpske umetnike. Švajcarska je uverena da umetnici izuzetno doprinose međusobnom razumevanju između društava i ljudi, i da su ključni zagovornici “života zajedno”.

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.