Kako nas vide

Turistička ponuda Srbije redovno se pojavljuje u stranim medijima kao rezultat organizovanih studijskih poseta stranih novinara i povećanog interesovanja za Srbiju. Izdvajamo samo neke od napisa o Srbiji u stranim medijima u proteklih mesec dana

Predstavnici medija iz Hong Konga boravili su u Srbiji od 14 - 17. maja, u organizaciji Turističke organizacije Srbije. Njihova studijska poseta je rezultat povećanog interesovanja za Srbiju kao novu destinaciju za turiste iz Hong Konga, odnosno Kine. Turistička agencija S.K.Y. Travel, članica Kuoni grupe, je prva agencija iz Hong Konga, koja je uvrstila Srbiju u svoje regionalne ture po Jugoistočnoj evropi.

Tekst u tiražnom "The Sun", pod nazivom „Vožnja tradicionalnim vozom kroz Srbiju“, predstavlja Srbiju kao interesantnu destinaciju, gde turisti mogu uživati u tradicionalnim srpskim jelima. Autor teksta preporučuje odlazak na Zlatibor, i u etno selo Drvengrad. Interesanta je opaska novinara da verovatno naša tradicionalna ishrana, koja se najviše sastoji od mesa i mlečnih proizvoda, čini da su muškarci zgodni a devojke visoke.

U tiražnom "Apple Daily", pod nazivom „Zavođenje slaninom“, novinar prikazuje Srbiju kao idealnu zemlju za uživanje. U tekstu se preporučuje vožnja Šarganskom osmicom i odlazak na Mokru Goru. Od srpskih jela autor preporučuje svinjske krmenadle na žaru sa šopskom salatom.

Tekst u specijalizovanom španskom turističkom časopisu "De Viajes" (Putovanja) predstavlja Srbiju kao neotkriveno blago. U tekstu su opisani vinogradi, brojni manastiri, gastronomsko bogatstvo i pejzaži. Ističe se bogata turistička ponuda Beograda, kao i bogat noćni život grada, dok je Novi Sad opisan kao grad baroka bogat muzejima, umetničkim galerijama i pozorištima.

Tiražni britanski dnevnik "The Herald" objavio je tekst pod nazivom „Rockin in the free world“. Tekst opisuje utiske autora sa prošlogodišnjeg EXIT-a, kako je nastao festival i šta ga razlikuje od sličnih manifestacija. Pored bogatog muzičkog programa i opuštene atmosfere ističe se lepota Petrovaradinske tvrđave i Dunava.

Jedan od najčitanijih dnevnih listova u Italiji "Corriere Della Sera", i novinska agencija ANSA najavili su početak serijala emisija pod nazivom „Freedom to Move”, (Sloboda kretanja), čiji je cilj da svoje gledaoce upozna sa osam gradova sveta. Serijal je započet 10. juna emisijom o Beogradu, čiji je protagonista Vuk Kažić, inženjer iz Srbije koji već duže vreme živi i radi u Italiji. U filmu su predstavljena omiljena mesta protagoniste kao što su stadion Marakana, noćni klubovi, i običaji i kultura Beograđana. U organizaciji Turističke organizacije Srbije predstavnici MTV Italija boravili su u Beogradu od 10. do 16. aprila.

U belgijskom dnevnom listu, na holandskom jeziku, "Gazet Van Antwerpen", u vikend izdanju objavljena je reportaža pod naslovom „Srbija spremna za turistički povratak“. Predstavljene su najznačajnije turističke, istorijske i kulturne znamenitosti Srbije i Beograda. U tekstu se spominju Dvorski kompleks u Beogradu, Skadarlija, Oplenac, Zlatibor i Drvengrad, kao i seoski turizam, posmatranje ptica i naivno slikarstvo u Kovačici. Reportaža je objavljena posle posete gospodina Vilfreda  Voutersa  (Wouters Wilfred), počasnog člana Izvršnog veća grada Briza i novinara Danijela Stivensa  (Daniel Steevens), Srbiji i Beogradu gde su imali susrete sa direktorom Turističke organizacije Srbije, Miodragom Popovićem i predstavnicima Turističke organizacije Beograda.

Pogledajte još