SVE SE ČUVA U BEOGRADU: Zagreb želi dokumentaciju o NDH kako bi sakrili istinu

U toj arhivi se nalaze ključna dokumenta o ustaškim logorima i zločinima koji su činili pripadnici njihovih formacija, diplomatska aktivnost tadašnjeg Zagreba, funkcionisanje policije, domobrana, državnih institucija i lokalnih samouprava, više od 200 filmova koji su snimljeni u NDH..., pišu današnje "Večernje novosti".

- Sva ta dokumenta su pohranjena u Beogradu u arhivama Jugoslavije i Srbije. Deo se nalazi i u Vojnom arhivu i Ministarstvu spoljnih poslova, filmovi su u Jugoslovenskoj kinoteci, a manji broj dokumenata je i u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu - preciziraju "Novosti" i napominju:

- Hrvatska već duže vreme, preko Komisije za sukcesiju, pokušava da dođe do ovog istorijskog blaga, originalne dokumentacije koja dokazuje i dodatno osvetljava zločine NDH. Namera Zagreba je jasna - staviti šapu na ova dokumenta i tako "zarobiti istinu".

Kako se ističe, Srbija tome uspešno odoleva sa jasnim obrazloženjem - fondovi se ne mogu ni cepati, ni deliti, i u tome je podržava i međunarodni supervizor koji pomaže u radu Komisije.

Kad je reč o filmovima iz perioda NDH, oni su pohranjeni u Jugoslovenskoj kinoteci - to su filmski žurnali u trajanju od 15 do 20 minuta, kao i igrani filmovi, a ima ih ukupno 200.

- Mi te filmove nećemo vratiti, jer su oni zastićeno kulturno dobro važno za Srbe i Srbiju. Uostalom, zašto bi filmovi o Jasenovcu bili više hrvatski nego srpski - poručuju iz Beograda, navode "Novosti".

List piše da je dokumentacija, za kojom Zagreb toliko vapi, od neprocenjive vrednosti - tolike da su "papiri" iz Beograda korišćeni kao argumentacija pri susretima Mešovite crkvene komisije za rasvetljavanje istorijske uloge kardinala Alojzija Stepinca u genocidu nad Srbima i Romima, kao i Holokaustu.

Izvor: Alo/Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.