LAGUNA PREDSTAVLJA: “Jedna Svanova ljubav” – Marsel Prust

Foto: Promo/Laguna

Šarl Svan je plejboj i dendi; čovek istančanog ukusa i ljubitelj umetnosti koji se fatalno zaljubljuje u Odetu de Kresi, „ženu na lošem glasu“, koja je uz to prosta, zla i glupa. Za Svana, ljubav je neodvojiva od ljubomore i strepnje. Da li će Svan uspeti da održi idealizovanu sliku o Odeti, i hoće li ta zanesenost sačuvati njihovu ljubav od propasti?

Prust je priču o Svanu zasnovao na činjenicama iz sopstvenog života. Pripovedajući o Svanovoj i Odetinoj romansi, on je ispričao istoriju svoje ljubavi ‒ od flerta, preko strasne erotske žudnje i agonije izazvane sumnjom u vernost voljenog bića, praćene mučnim ljubomornim scenama, do „izlečenja“ koje dojučerašnje ljubavnike čini gotovo ravnodušnim jedno prema drugom.

Iako predstavlja celinu za sebe, „Jedna Svanova ljubav“ je čvrsto uklopljena u roman „U traganju za izgubljenim vremenom“; štaviše, ona je jedan od njegovih nosećih stubova. Prust je inovator, umetnik koji je promenio prirodu romana i otvorio ovom žanru put u nove, dotad neslućene dimenzije ljudskog senzibiliteta.

Najznačajnija knjiga u poslednjih sto godina – navodi “Le Monde”.

Marsel Prust se rodio 1871. godine. Školovao se u jednoj od najboljih francuskih gimnazija, a studirao diplomatiju na Fakultetu političkih nauka i prava na Sorboni, i tada je počeo da piše eseje, prikaze i priče. Kretao se u modernim građanskim, umetničkih i aristokratskim krugovima, što je umnogome i pretočio u svoje životno delo „U traganju za izgubljenim vremenom“. Prerana smrt 1922. ga je sprečila da izvrši finalne izmene na svom monumentalnom delu koje je u celini posthumno objavio njegov brat Rober.

Roman „Jedna Svanova ljubav“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.