Održana prva Regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu

Konferencija je okupila oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić istakla je da je organizacija ove Konferencije jedan od modela buduće saradnje, kada je u pitanju sektor turizma, jer kroz regionalnu saradnju jačamo našu konkurentsku moć kada su u pitanju daleka tržišta.

- Crna Gora, zemlja u kojoj je turizam jedna od strateških grana razvoja i učestvuje sa 22% u društvenom bruto proizvodu, podstiče preduzetništvo u oblasti turizma, a ova konferencija je mogućnost za jedno novo umrežavanje - navela je Kukavičić.

Ovo je idealna prilika za sve preduzetnike u turizmu da se predstave budućim partnerima i saradnicima i ostvare nove poslovne saradnje, ali i predstave eventualne novine u svom budućem radu.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Miroslav Knežević, zahvalio se organizatorima na inicijativi i istakao da Srbija svake godine beleži sve bolje rezultate kada je u pitanju turzam:

- U 2017. godini smo finansirali 98 projekata promocije, edukacije i treninga i preko 40 velikih infrastrukturnih projekata. Vlada Republike Srbije je polovinom februara usvojila uredbu kojom ćemo podsticati turističke agencije za unapređenje prometa stranih turista na teritoriji Srbije.

Imajući u vidu da je turizam u zemljama regiona važan privredni činilac i faktor povezivanja, cilj Кonferencije je da okupi privatne kompanije i preduzetnike koji će kroz panele, radionice i dvodnevno druženje imati priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u turističkoj industriji, da razmene kontakte i mišljenja i uspostave nove poslovne dogovore.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić rekao je da mu je drago što je učesnik Regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu i što može dosta toga da čuje i prenese, s obzirom na to da Tuzlanski kanton doživljava ekspanziju turizma.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, ovakav događaj vidi kao novu priliku za unapređenje regionalne saradnje, a tako postoji i želja da se preduzetništvo u turizmu podigne na viši nivo.

Jedan od zaključaka konferncije odnosio se na povećanje informisanosti i edukacije javnosti u domenu turizma kroz povezivanje javnih servisa i formiranje specijalizovanih redakcija za turizam. Neophodnost jačanja stručnih kadrova na nivou srednjeg obrazovanja u vidu promocije zanimanja kao što su kuvar, kelner i druga, i stvaranja mogućnosti ne samo sezonskog rada, već 365 dana u godini. Obavezan element predstavlja i stvaranje infrastrukturnih uslova za razvoj i unapređenje turizma, kao i pojednostavljivanje administrativnih procedure prilikom posete inostranih turista.

U okviru pratećih programa Кonferencije, preduzetnici su u mogućnosti da prođu besplatnu edukaciju iz domena razvoja preduzetničkih veština.

Foto: Promo

Pogledajte još