IMPRESIVNO OTKRIĆE: Pronađen novi organ koji se proteže kroz celo telo

Istraživači sa Langon medicinskog centra u Njujorku identifikovali su novu vrstu organa koji bi mogao da bude najveći u telu.

Ispostavilo se da je ono, što se nekada smatralo gustim vezivnim tkivom koje se proteže kroz ceo ljudski organizam, zapravo mreža komora ispunjenih tečnošću, koje služe kao neka vrsta "amortizera", odnosno organa za ublažavanje udaraca, piše Dejli mejl.

Ovo otkriće ne samo da bi moglo da nam omogući bolje razumevanje ljudskog tela, već i da odgovor na pitanje zašto se kancer širi brže kada dospe u pojedine delove tela.

Nazvani "intersticijum", ovi povezani delovi ponašaju se kao jedinstveno mesto protoka tečnosti koje se prostire od površinskog sloja kože, preko digestivnog trakta, pluća, i urinarnog sistema, do krvnih sudova i fascije mišića (elastični omotač vezivnog tkiva).

Više od polovine tečnosti u ljudskom telu nalazi se u ćelijama, sedmina se nalazi u srcu, krvnim sudovima, limfnim žlezdama i limfnim čvorovima, a preostali deo čini intersticijska (međućelijska) tečnost.

Naučnici navode da međućelijsku tečnost prenosi upravo intersticijum, koji je zaseban organ.

Sastoji se od jakih (kolagenih) i felksibilnih (elastinskih) proteina vezivnog tkiva, sa intersitijskom tečnošću koja se kreće kroz celo telo.

Tečnost iz intersticijuma otiče u limfni sistem, i smatra se da je izvor limfe, koja igra ključnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još