EPIDEMIJA JOŠ TRAJE: Za dan 111 novih slučajeva malih boginja

U Beogradu je u četvrtoj nedelji marta, prema zvaničnoj evidenciji, od morbila obolelo samo 16 osoba, što je šest i po puta manje nego, recimo, u prvoj nedelji januara, kada je registrovano 104 obolelih. U ostatku Srbije epidemija još traje, čini se nesmanjenim intenzitetom, jer je za jedan dan, prema poslednjem izveštaju "Batuta", prijavljeno 111 novih slučajeva malih boginja.

Iako je svakodnevno od sredine meseca u Srbiji registrovano između 40 i 80 novoobolelih, sve do ponedeljka, kada je prijavljeno 111 slučajeva, nazire se kraj epidemije u kojoj je dosad obolelo 4.156 i umrlo 12 ljudi. Epidemiolozi očekuju postepeno usporavanje, a tokom aprila i maja gašenje epidemije, jer je to zapravo sezonska bolest, koja se ne širi po toplom vremenu. Ako se obuhvat vakcinacijom ne podigne na 95 odsto, što je uslov za kolektivni imunitet, u poslednjem tromesečju godine nas, upozoravaju epidemiolozi, čeka novi talas obolevanja.

Zbog epidemije, mnogi roditelji su odlučili da ipak promene odluku i vakcinišu decu, pa je u Beogradu od 1. decembra prošle godine do 1. marta ove vakcinisano 15.000 dece. U čitavoj Srbiji, prema procenama Ministarstva zdravlja, ima još oko 30.000 nevakcinisanih mališana. To je znatno bolji rezultat od onog pre izbijanja epidemije u oktobru, kada je bilo više od 70.000 nevakcinisane dece.

Iako je obuhvat MMR vakcinom - koja je i najviše odbijana zbog straha koji, bez ikakvih naučnih dokaza, širi antivakcinalni lobi, da ona može da izazove autizam - porastao na 91 odsto, još se, izgleda, ne shvataju razmere opasnosti od morbila, koje bi u 21. veku trebalo da budu - iskorenjena bolest. A činjenica je da svaki treći oboleli u ovoj epidemiji mora da se leči u bolnici, dok je od težih komplikacija kod jednog od 10 obolelih, ukupno kod 460 pacijenata, registrovana upala pluća, a kod dvoje upala mozga.

LANAC ZARAZE

KAD se zaraza unese u kuću ili kolektiv, ona se brzo širi, a to pokazuje i lanac prenošenja morbila u Beogradu, koji je utvrđen za 812 od ukupno 1.572 dosad obolelih. Čak 380 njih su bili pacijenti ili su zaposleni u sedam zdravstvenih ustanova. Kod 299 obolelih utvrđeno je da su zaraženi u kontaktu sa obolelim ukućanima, a 78 u kontaktima sa stanovnicima u istom naselju. Boginje je zbog izloženosti zarazi na radnom mestu dobilo 38 stanovnika Beograda, a 17 na raznim skupovima.

VEĆINA NEVAKCINISANA

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Prema podacima "Batuta", većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, njih 32 odsto je hospitalizovano.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još