U Beogradu obeležen Dan arapsko-srpskog prijateljstva

Svi ambasadori arapskih zemalja nastoje da unapređuju odnose svojih zemalja sa prijateljskom Srbijom, izjavio je sinoć ambasador Palestine Muhamed Nahban na obeležavanju Dana arapsko-srpskog prijateljstva i Dana arapske kulture u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, javlja Anadolu agency (AA).

- Arapske zemlje imaju dugu istoriju odnosa i prijateljstva sa Srbijom, a ovo veče se organizuje povodom godišnjice osnivanja Arapske lige. Arapska liga je organizacija koja okuplja sve arapske zemlje i ambasadori arapskih zemalja u Beogradu nastoje da unapređuju odnose njihovih zemalja sa prijateljskom Srbijom - rekao je ambasador Palestine.

On je pročitao poruku generalnog sekretara Lige arapskih država Ahmeda Abu al-Gheyta, u kojoj je sekretar pohvalio inicijativu ambasadora arapskih zemalja u Srbiji za organizovanje ove proslave, za koju je uveren da će doprineti konsolidaciji već postojećih tesnih veza, koje sa Srbijom spajaju brojne arapske države, kao i razvijanje nivoa njihove saradnje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu sa Srbijom.

Generalni sekretar uputio je pozdrav "svom bratu" ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću.

- Takođe pozdravljam principijelne i čvrste stavove Srbije za podršku arapskih prava, a u prvom redu palestinskog pitanja u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama - naveo je Abu al-Gheyta u poruci.

Kako je dodao, postoji širok prostor za kvalitetan napredak u budućnosti arapsko-srpskih odnosa.

- Uveren sam da će naredni period svedočiti o većem naporu radi stimulisanja mehanizama arapske saradnje i intenziviranje bilateralnih susreta radi stvaranja kontinuiteta obostranih poseta državnika visokog ranga. Voleo bih i da naglasim značaj kontinuiteta izgradnje mostova arapsko-srpskog prijateljstva u kulturnim i socijalnim sferama - zaključio je generalni sekretar Lige arapskih država.

Umesto ministra Dačića, obeležavanju je prisustovala Tamara Rastovac iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije koja je pozvala zemlje arapske lige da pomognu Srbiji u rešavanju pitanja Kosova, te istakla uspešnu saradnju na projektu "Beograd na vodi", kao i u okviru nacionalne avio-kompanije "Er Srbija".

Na svečanosti je recitovana i arapska poezija, bilo je reči o arapskom jeziku u Srbiji, a priređen je i kulturno-umetnički program sa arapskom muzikom na tradicionalnim instrumentima.

Svečanosti je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: f.aa.com.tr
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još