Fantastična četvorka: Uspon Srebrnog Letača

Kolačić za fanove - veći i ukusniji nego prvi, ali nedovoljan za dugotrajni WOW-efekat

Fantastična četvoročlana superherojska ekipa ovog puta deluje globalno - od Njujorka i Egipta, preko Londona i Šangaja, do Litverije, ma gde ona bila. Rastegljivi štreber Mister Fantastik, njegova buduća Nevidljiva Žena, njen zapaljivo zgodni brat Čovek Baklja i njihov dobroćudni kamenoliki prijatelj Stvar nalaze se pred problemom mnogo većim od Doktora Duma iz prethodnog dela. Nakon bezbroj uništenih planeta, Galaktus - Proždirač Svetova dolazi na Zemlju, s ciljem da se hrani njenom energijom dok je potpuno ne uništi. Teren mu priprema srebrni dasa na moćnoj srebrnoj surferskoj dasci po imenu Srebrni Letač (u Marvelovom originalu Silver Surfer). Odnekud vaskrsava i Doktor Dum, a sa njim i američka vojska. Kataklizma može da počne!

Za razliku od ni najmanje ubedljivog, ali neophodnog prvog dela iz 2005. godine, Marvelovi junaci sada dobijaju mnogo više scenarističkog prostora za svoje karaktere, skrivene ispod promenjene ćelijske strukture. Međutim, inicijativa scenarista Dona Pejna i tvinpiksovca Marka Frosta da istraže važne životne trenutke svojih likova dobrim delom ostaje samo želja da se ne napravi još jedan u nizu velikih filmova za decu i fanove.

I pored ove činjenice, koja preti ekranizaciji svakog stripa, Fantastična četvorka pravi značajan pomak u svojoj filmskoj karijeri. Trud uloženi u karakterizaciju primećuje se već od prvih scena medijskog pritiska, koji prati pripreme za venčanje Rida i Sju. Oni više nisu plitki moćni rendžeri, već prave ličnosti sa problemima. Ali, ispostaviće se da ni to nije dovoljno da Četvorka zaista postane globalna atrakcija, a ne samo pristojan "pokretni strip".

S druge strane, nije toliki greh što su reditelj Tim Stori i scenaristi ostali verni duhu i stilizaciji jednog veoma zabavnog stripa. Fanovi i tinejdžeri biće zadovoljniji nego pre dve godine, a svaki napredak je dobrodošao, iako Fantastična četvorka zaslužuje mnogo više. Za taj, individualna je procena koliki korak napred, zaslužan je pre svega jedan od najomiljenijih likova iz stripa - Srebrni Letač. Zahvaljujući telu Daga Džounsa, koje smo zavoleli u genijalnom "Panovom lavirintu", i glasu Lorensa Fišburna, Srebrni je postao provokativna ličnost na čijoj dasci bi se svi rado provozali.

Članovi Četvorke iz srebrne senke izlaze s različitim intenzitetom. Zahvaljujući talentu, ali pre svega boljem scenarističkom tretmanu, Kris Evans (Čovek Baklja) postaje najprivlačniji lik. U stopu ga prati kostimirani Majkl Čiklis (Stvar), a daleko od njih povremeno se opusti uštogljeni Joan Grufud (Mister Fantastik). Plava perika i sočiva Džesike Albe (Nevidljiva Žena) i dalje smetaju, isto koliko i skučen prostor u kome se kreće njen lik. Vraća se i Džulijan Mekmejhon (Doktor Dum), koji očigledno ne pravi dovoljno veliku razliku između potencijalnog blokbastera i TV serije "Čari". A tu je i pojavljivanje scenariste stripa Stena Lija, voditeljke Vanese Minilo..

Ipak, najveće razočarenje je Galaktus - moćna kosmička sila koju su autori filma doživeli kao još jedan uragan sa imenom. Dođe pred kraj, zavrti se i to je to. Pored neinventivnosti, razlog se može pronaći i u pretpostavci da autori nisu želeli da se izgube u satima lutanja po svemu i svačemu, kao što to čini "Spajdermen 3". Cilj je bio u nešto više od 90 minuta smestiti jaču karakterizaciju, pristojan humor i pravu akciju iz stripova. Ideja odlična, ishod daleko od toga! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još