Tadić pozvao na davanje krvi

BEOGRAD, 14. jun 2007. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom 14. juna - Dana dobrovoljnih davaoca krvi, da se sprovođenjem te humane akcije potvrđuju osnove jednog razvijenog društva, jer se spašavaju životi i apelovao na građane da učestvuju u takvim akcijama, posebno u letnjim mesecima.

Tadić je, uoči davanja krvi u transfuziološkom autobusu na beogradskom Trgu Republike, novinarima izjavio da se davanjem krvi čini dobro društvu, a da i on sam to čini svaka tri-četiri meseca.

Pre davanja krvi, Tadić je u Crvenom krstu Srbije prisustvovao tradicionalnoj dodeli priznanja "Najhumanija sredina", koje se dodeljuje onim opštinskim organizacijama Crvenog krsta koje su motivisale više od pet odsto stanovništva da da krv, što je evropski prosek.

Ističući da je davanje krvi human čin, koji odražava ideju humanosti, solidarnosti i brige o drugom čoveku, on je ukazao da se tu radi o ideji dobrovoljnosti, "a kad iz dobre volje nešto nastane onda je to jako uspešno".

Tadić je naglasio da se jedno društvo u domenu civilizacijskog uspeha, može meriti po više kriterijuma, a jedan od njih je koliko ljudi daje krv, pa se nada da će Srbija "premostiti tih famoznih pet odsto" stanovništva koje daje krv.

Priznanje "Najhumanija Sredina" dobile su organizacije Crvenog krsta beogradskih opština Stari grad i Savski venac, gde je prošle godine krv dalo 14,4, odnosno 11,71 odsto stanovnika, Novi Sad sa šest odsto, Kanjiža - 5,5 odsto, Bački Petrovac - 5,43, Bač - 5,18 i Sremski Karlovci

Pogledajte još