NIJE PREPORUČLJIVO: Namirnice koje nikako ne treba jesti na prazan želudac

Portal "Brajt sajd" navodi listu od 10 namirnica koje ne smete konzumirati na prazan želudac.

Pecivo od lisnatog testa – sadrži velike količine kvasca, koji uzrokuje nadimanje.

Slatkiši – povećavaju nivo insulina u krvi, koji opterećuje pankreas koji "samo što se probudio". Ova navika može vremenom da dovede do nastanka dijabetesa.

Jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi – želudačna kiselina ubija "dobre" bakterije u ovim namirnicama, što znači da će vaš organizam od njih imati malo koristi.

Kruške – gruba vlakna u ovoj voćki mogu da oštete osetljivu sluzokožu creva ukoliko je konzumirate na prazan stomak.

Paradajz – sadrži veliku količinu taninske kiseline, koja povećava kiselost u želucu. Ova navika vremenom može da dovede do nastanka čira.

Krastavci i drugo zeleno povrće – bogat je izvor aminokiselina koje mogu da prouzrokuju nadimanje, gorušicu i bolove u želucu.

Banane – ukoliko ih konzumirate na prazan stomak, vaš organizam će zadesiti nagli skok magnezijuma u krvi, što negativno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

Začini – mogu da oštete sluzokožu želuca i prouzrokuju pojačano lučenje želudačne kiseline.

Zaslađeni gazirani napici – oštećuju sluzokožu želuca i smanjuju dotok krvi u ovaj organ, što utiče na usporeno varenje hrane.

Citrusi – bogati su voćnim kiselinama, koje mogu da prouzrokuju gorušicu. Ova navika vremenom može da poveća rizik od gastritisa ili dovede do nastanka čira na želucu.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još