NIJE PREPORUČLJIVO: Namirnice koje nikako ne treba jesti na prazan želudac

0

Brz način života doveo je do toga da većina vas ujutro bez razmišljanja za doručak svrati u pekaru, ili samo “s nogu” popije kafu, jogurt ili svež voćni sok. Nažalost, nijedna od ovih opcija nema blagotvorno dejstvo na organizam.

Portal “Brajt sajd” navodi listu od 10 namirnica koje ne smete konzumirati na prazan želudac.

Pecivo od lisnatog testa – sadrži velike količine kvasca, koji uzrokuje nadimanje.

Slatkiši – povećavaju nivo insulina u krvi, koji opterećuje pankreas koji “samo što se probudio”. Ova navika može vremenom da dovede do nastanka dijabetesa.

Jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi – želudačna kiselina ubija “dobre” bakterije u ovim namirnicama, što znači da će vaš organizam od njih imati malo koristi.

Kruške – gruba vlakna u ovoj voćki mogu da oštete osetljivu sluzokožu creva ukoliko je konzumirate na prazan stomak.

Paradajz – sadrži veliku količinu taninske kiseline, koja povećava kiselost u želucu. Ova navika vremenom može da dovede do nastanka čira.

Krastavci i drugo zeleno povrće – bogat je izvor aminokiselina koje mogu da prouzrokuju nadimanje, gorušicu i bolove u želucu.

Banane – ukoliko ih konzumirate na prazan stomak, vaš organizam će zadesiti nagli skok magnezijuma u krvi, što negativno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

Začini – mogu da oštete sluzokožu želuca i prouzrokuju pojačano lučenje želudačne kiseline.

Zaslađeni gazirani napici – oštećuju sluzokožu želuca i smanjuju dotok krvi u ovaj organ, što utiče na usporeno varenje hrane.

Citrusi – bogati su voćnim kiselinama, koje mogu da prouzrokuju gorušicu. Ova navika vremenom može da poveća rizik od gastritisa ili dovede do nastanka čira na želucu.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Unsplash

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.