Najavljeno smanjenje javnih rashoda

VAŠINGTON/BEOGRAD, 27. aprila 2010. (Beta) - Srbija bi u narednih pet godina trbalo da učešće javnih rashoda u bruto društvenom proizvodu (BDP) godišnje smanjuje za 0,75 odsto, izjavila je srpska ministarka finansija Dijana Dragutinović.

Kako je u utorak saopštilo Ministarstvo finansija Srbije, ona je za "Glas Amerike" rekla da je cilj da Srbija 2015. ima uravnotežen budžet, ističući da je to suština nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti koji bi trebalo da omogući brži i lakši izlazak iz krize.

Prva verzija tog zakona, kako je istakla ministarka finansija Srbije, već je poslata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na eskpertizu. Dragutinovićeva je precizirala da bi tim dokumentom trebalo da bude definisano da javni dug ne sme biti veći od 40 odsto BDP, kao i da godišnji limit zaduživanja države ne može biti veći od 2,5 procenata BDP.

Povodom najavljenje poreske reforme ona je ocenila da je za Srbiju najvažnije da definiše pravac te reforme i da se oko toga postigne saglasnost u vladajućoj koaliciji, ali, kako je istakla, i sa privrednicima, sindikatima i građanima.

Pogledajte još