Država, nevladin sektor i mediji u borbi protiv nasilja

BEOGRAD, 27. aprila 2010. (Beta) - Borba protiv nasilja je borba za vidljivost socijalne pravde bez obzira ko je žrtva, izjavila je u ponedeljak potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Govoreći na Nacionalnoj konferenciji "Borba protiv rodnog i seksualno zasnovanog nasilja", Čomić je upozorila da makoliko vidljivo u Srbiji nasilje ne izaziva aktivizam ljudi i zato je neophodna koordinarana akcija države, nevladinog sektora i medija na suzbijanju svih nasilja. Ona je učesnicima konferencije "stavila na raspolaganje" Skupštinu za sve zakonske projekte koje predlože.

Stalni predstavnik programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNPD) Vilijem Infante naglasio je da je u smanjivanju i suzbijanju nasilja jedna od najvažnijih mera dostupnost nadležnih organa (policije) žrtvama, ali na način da žrtve imaju puno poverenje. Ocenjujući da su najčešći uzroci nasilja u porodici i nad ženama ekonomski, alkohol i obrazovanje, Infante je kazao da treba raditi na njihovoj identifikaciji i najavio nastavak saradnje UNDP sa Srbijom u ovoj oblasti.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević istakla je da je žrtva prioritet, ali "da se treba više baviti i nasilnicima". Prema njenim rečima, u proteklom periodu je dosta učinjeno da nasilje postane vodljivo kao društveni problem, u velikoj meri je uređeno zakonodavstvo ali Srbija ne može biti zadovoljna "njihovom implementacijom, koordinacijom i realizacijom".

Pogledajte još