Trešnje protiv reume

Ponovo je sezona trešanja. Za bečkog profesora Hademara Bankhofera one su „prirodni lek sa drveta“ – jer pomažu protiv reume

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvoždje za krv. Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. „Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije“, kaže Bankhofer.

Nemački lekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog veka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. „Mlade žene koje jedu trešnje mogu da spreče nastanak celulita.“

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija. „Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege.“ Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Bankhofer otkriva svoj omiljeni recept: Jednu šaku punu trešanja, znači 130 grama, stavite u posudu, prelijte  jogurtom od vanile i ukrasite s malo marmelade od trešanja.

Compress

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.