VREME JE ZA PROLEĆNI DETOKS: Pet namirnica koje čiste telo i vraćaju energiju

Naš imunitet obično obavezno slabi, zbog čega je rešenje tokom ovog perioda sprovesti detoks program koji čisti telo od toksina i daje mu potrebnu energiju.

Sa pravom hranom na tanjiru, možete lakše izbaviti štetne hemijaklije iz tela, ali i ojačati svoj imunitet.

Beli luk

Konzumiranje belog luka pomaže da se aktiviraju detok enzimi u jetri. Beli luk takođe sadrži 39 razlitičih antibakterijskih agenasa, zbog čega je idealna namirnica koja vas čuva od prehlada i virusa.

Alicin sadržaj može da pomogne da ubije nepoželjne organizme u crevima, koji proizvode toksine u vašem gastrointestalnom traktu. Jedite organski, sveži luk, najbolje u prolećnim salatama

Cvekla

Cvekla aktivira enzime jetre i utiče na žuč, što pomaže da se razbiju i apsorpbuju zdravih masti i hranljive materije poput vitamina E. Kada vaša jetra transformiše masti i toksine u rastvorljivu formu za izlućivanje, mnogi toksini se vezuju do žuči, pa mogu biti izbačeni iz tela kroz creva.

Jabuke

Jabuke, koje sadrže dosta vlakana, mogu vam pomoći u čišćenju organizma. Sastojci jabuke, a pre svega pektini delovaće na vašu probavu kao sunđer koje će uči u vaša creva pokupiti štetne materije i naslage koje su tamo nakupljenje. Kako biste dobili pun sadržaj, nemojte uklanajti kožicu jabuke i jedite ih za doručak zajedno sa čia semenom.

Brokoli

Brokoli se smatra jednom od najboljih namirnica za detoks. Bogata je antioksidantima i podiže glutation što znači da podržava detoksikaciju jetre. Brokoli takođe sadrži indol-3-karbinol, supstancu koja pomaže u regulisanju nivoa hormona.

Fermentisana hrana

Ako se osećate naduto i imate zatvor duže od tri dana, to je znak da treba da uvedete više fermentisane hrane u svoju ishranu. Kefir, kiseli kupus, kiseli krastavčići – sve od nabrojanih namirnica sadrže dobre bakterije koje štite creva.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.