Ne preterujte u seksu

Seksualna zadovoljstva mladih Britanaca na španskom ostrvu Ibica, letovalištu u koje svake godine hrle desetine hiljada ostrvljana ali i mladih iz cele zapadne Evrope, mogu ozbiljno ugroziti  svoje zdravlje - upozorili su ovih dana britanske lekari

Oko polovine od 1.500 anketiranih osoba na Ibici je prošlog leta boravilo bez stalnog seksualnog partnera i istraživačima javnog mnjenja izjavili su da su u toku letovanja imali najmanje jedan seksualni odnos sa, do tada, potpuno nepoznatom osobom.

Jedan od četvorice muškaraca i jedna od sedam žena imali su više od jednog seksualnog partnera. Oko 11 odsto muškaraca i tri odsto žena izjavilo je da su "seksualno opštili" sa šest i više partnera u toku 10-dnevnog boravka a da je pritom zanemarljiv broj praktikovao bezbedan seks uz obavezno korišćenje prezervativa.

Raj za hedoniste  "Iako za većinu osoba atraktivnost Ibice kao 'letnjeg raja za hedoniste' nije bila jedini razlog da se upuste u riskantne nebezbedne seksualne odnose, većina godišnjeodmoraca imala je seksualne odnose s do tada nepoznatim 'jedinkama' što im, inače, 'kod kuće' nikada ne bi palo na pamet" - saopštio je profesor Mark Bejlis sa Univerziteta "Džon Murs" u Liverpulu u analizi svog istraživanja objavljenoj u časopisu "Infekcije seksualnim kontaktom".

U istraživanju, obavljanom pune tri godine, od osoba starih između 16 i 35 godina njih 38 odstoizjavilo je  da nije koristilo kondom nijednom, čime su se izložile ozbiljnom riziku da se inficiraju bolestima koje se prenose seksualnim kontaktom - uključujući virusom HIV i sidom.

"Situacija postaje dramatična ako se zna da svake godine 250.000 mladih iz Velike Britanije posete samo Ibicu, suočavamo se sa dramatičnom opasnošću masovnog inficiranja veneričnim bolestima ali i sidom čime se stvara lanac širenja bolesti između zemalja" - naglasio je Bejlis.

Bolesti pred vratima  Zabrinuti lekari upozoravaju da je neophodno pokrenuti akciju za zaštitu seksualnog zdravlja osoba koje putuju u inostranstvo uporedo sa investiranjem i saradnjom s lokalnim zdravstvenim vlastima, političarima i turističkom i industrijom noćnog života.

"Bez preduzimanja mera za zaštitu zdravlja mladih u toku boravka u inostranstvu, već dobrim delom suzbijena infekcija veneričnim bolestima i dramatično smanjen broj neželjenih trudnoća mogli bi ponovo da dožive novu 'eksploziju' u Velikoj Britaniji čemu  doprinosi mešavina medijskog idolopoklonstva hedonizmu ali i agresivni reklamni nastup turističkih agencija koje preporučuju upravo - 'seks bez granica i ograda'" - zabrinuto je zaključio dr. Bejlis.

(FoNet)

Pogledajte još