Protestovali Zastavini radnici

KRAGUJEVAC, 28. aprila 2010. (Beta) - Oko 400 radnika kragujevačke Zastave koji nisu prešli u fabriku Fijat automobili Srbija, održalo je u sredu protest ispred ulaza u fabrički krug jer su nezadovoljni isplatom umanjenih zarada.

Predstavnici sindikata pozvali su Ministarstvo ekonomije na pregovore o visini zarada za radnike koji nisu radno angažovani u italijansko-srpskoj kompaniji i poručili da neće prihvatiti zaradu ispod 80 odsto pune plate. Oni su dali rok do 5. maja, za kada su zakazali novi protest ako se ne reši njihov problem. Među 400 radnika koji su protestovali bilo je i oko 100 invalida rada koji su podsetili na obećanja da im se formira zaštitna radionica.

Radnici koji nisu radno angažovani rekli su da su u sredu primili martovsku zaradu u visini od 60 odsto pune plate. Sindikati su ocenili da su obmanuti i da isplata u tom procentu nije zakonita, kao i da nije u skladu sa protokolom iz maja 2008. Protest u sredu je održan uz jake mere policijskog obezbeđenja ali inicedenata nije bilo.

Pogledajte još