Poreskim olaksicama do investicija u slobodne zone

BEOGRAD, 28. aprila 2010. (Beta) – Srbiji je potrebno povezivanje slobodnih zona i industrijskih parkova da bi se u većoj meri privukle strane investicije, a njih će biti ukoliko u zonama bude poreskih olakšica i ako opštine ponude uređeno zemljište.

To je u sredu rečeno u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta s porukom državi i javnosti da je neophodno da se što pre utvrdi Strategija razvoja slobodnih zona od 2010. do 2015. godine. U slobodnim zonama preduzeća posluju pod posebnim carinskim uslovima i olakšicama. I Srbija ima za cilj da u slobodnim zonama ukine poreze, ali samo za nova ulaganja i nova radna mesta, čulo se u PKS.

Vlada Gajić direktor Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija je istakao da Straterija razvoja slobodnih zona do 2015. predlaže model zona koji već postoji u Turskoj, koji stimuliše investicije i nudi poreske olakšice. To je oslobađanje od carina za robu proizvedenu u zoni (ukoliko se ta roba izvozi). Opštine bi, sa svoje strane, investitorima ponudile infrastrukturno uređeno zemljište, precizira Strategija.

(Beta)

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.