Zbog odbijanja vakcinacije, kažnjeno 15 roditelja

1

Od 48 roditelja koji su u Beogradu proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacije, njih 15 je kažnjeno novčanim kaznama od 10.000 do 30.000 dinara.

Pred Prekršajnim sudom u Beogradu uskoro će se, kažu, naći još roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, jer je inspekcija Ministarstva zdravlja od početka godine podnela još 308 prekršajnih prijava.

Za prva dva meseca 2018. godine podnete su 202 prijave za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja, a samo u martu ove godine sanitarni inspektori podneli su još 106 zahteva.

Najviše kažnjenih roditelja u januaru 2018. bilo je u Vojvodini – podneta su 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U februaru su, prednjačili Šabac i ponovo Vojvodina sa po 47 prekršajnih prijava, dok su prošlog meseca u Leskovcu podneta 53 zahteva za prekršajni postupak.

Tokom januara u celoj Srbiji podneto je 76 prekršajnih prijava, 126 u februaru i 106 prošlog meseca.

Zbog izazivanja panike svojim objavama o vakcinama protiv morbila, pod istragom Višeg tužilaštva u Beogradu su Jelena Karleuša, Maja Volk, spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov.

Protiv njih je, kako se navodi, krivičnu prijavu podnela grupa od 270 roditelja.

Prema podacima “Batuta”, od početka oktobra prošle godine u Srbiji je registrovano 4.507 slučajeva malih boginja, od kojih su 2.342 laboratorijski potvrđena.

Čak 95 odsto obolelih je nevakcinisano, a od težih komplikacija registrovano je zapaljenje mozga i upala pluća.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

1 komentar

  1. Istina says

    Farmaceutski lobi u Srbiji uveliko postize svoj cilj da potruje sto vise ljudi od prvih dana zivota, a politicari i lekari nasedaju na propagandu. Zapravo nije istina da uglavnom nevakcinisani obolevaju od tih bolesti – ako pogledate validne strane studije, videcete da je takodje mnogo obolelih medju vakcinisanima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.