Asteroid prekriven ledom važno otrkiće za istraživače

PARIZ, 29. aprila 2010.(Beta-AFP) - Naučnici su otkrili asteroid prekriven zaleđenom vodom među stenovitim nebeskim telima čije se orbite nalaze između planeta Marsa i Jupitera, što otvara mogućnost da se više sazna o nastanku okeana na Zemlji i razvoju solarnog sistema.

"Zaleđena voda je mnogo češća pojava na asteroidima nego što smo mislili i mogla bi čak da se nalazi i u njihovoj unutrašnjosti", zaključili su Andre Rivkin, sa univerziteta Džon Hopkins i Jošua Emeri sa Univerziteta u Tenesiju, autori studije objavljene u sredu u naučnom časopisu Nejčr (Nature).

U ranijim studijama izneta je pretpostavka da voda koja se sada nalazi na Zemlji potiče sa asteroida ali do sada nisu izvršena nikakva merenja zaleđene vode na asteroidima, naveo je u istom časopisu Umberto Kampins sa Univerziteta na Floridi u Orlandu.

Uz pomoć teleskopa sa infracrvenim zracima postavljenom na vulkanu Mauna Kea na Havajima dve ekipe astronoma su proučavale odsjaj svetlosti sa velikog asteroida 24 Temida. Asteroid, koga osvetljava Sunce nalazi se na udaljenošti od oko 480 miliona kilometara, što je tri i po puta udaljenost Zemlja-Sunce. Dve ekipe su pronašle znake prisustva tankog sloja leda povezanog sa organskim molekulima (na bazi ugljenika).

Pogledajte još