Tadić: Izolacija i rat način da se izgubi Kosovo

BEOGRAD, 18. juna 2007. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su "izolacija Srbije i rat siguran način da se izgubi Kosovo" a otvaranje, stalna komunikacija i politika mira jedina šansa da ono ostane u Srbiji.

U intervjuu u nedelju uveče Televiziji Pink, on je istakao da Srbija ne sme da se preda do poslednjeg trenutka i mora da ubeđuje predstavnike svih zemalja koje su sklonije nezavisnosti Kosova da je to suprotno njihovim interesima.

"Pre samo godinu dana svi su gledali na nezavisnost Kosova kao na svršeni čin, a danas ni u EU nije takva situacija i to je posledica pregovaračkog postupka Srbije", kazao je Tadić, dodajući da to, međutim, "ne znači da je opasnost od nezavisnosti Kosova odagnana".

On je još rekao da "Srbija izričito odbija bilo kakvo opterećivanje procesa saradnje sa Haškim tribunalom novim zahtevima".

Poslednjih dana se govori o Radovanu Karadziću kao novoj obavezi Srbije prema Haškom tribunalu, "ali ne postoji nijedan jedini stvarni dokaz da je Radovan Karadžić ikada viđen na prostoru Srbije", rekao je Tadić.

"Ni na koji način bilo ko od tih nekoliko preostalih optuženih ne brani Srbiju, niti naš narod, niti našu istoriiju time što se sakrio u nekim stanovima ili ko zna gde, već brani samo sebe", zaključio je predsednik Srbije.

Pogledajte još