Visoki predstavnik se seli u Brisel, preuzima i Kosovo

SARAJEVO, 29. aprila 2010. (Beta) - Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH mogao bi da bude zatvoren do kraja godine, a visoki predstavnik prebačen u Brisel, odakle bi s umanjenim ovlašćenjima i uticajem nastavio da nadgleda sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na dobro upućene izvore, jedna od opcija, koja se još razmatra u diplomatskim krugovima, jeste da ista osoba preuzme sličnu nadležnost i za Kosovo. Prema pisanju lista, ovakav razvoj situacije jedna je od najozbiljnijih opcija za rešavanje sudbine OHR-a, i to posebno nakon prijema BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) i istanbulskog samita predsednika BiH, Srbije i Turske.

Funkcija visokog predstavnika, koju trenutno obavlja Valentin Incko, tako ne bi bila sasvim ukinuta, kao ni bonska ovlašćenja, ali bi zatvaranjem ureda u BiH bila ograničena izvršna uloga međunarodne zajednice, a odgovornost u potpunosti prebačena na domaće vlasti.Istovremeno, međunarodna zajednica bi briselskim sedištem OHR-a sebi ostavila mogućnost da interveniše, ali samo u hitnim slučajevima.

Jedna od opcija koja se još razmatra u diplomatskim krugovima, jeste da ista osoba preuzme sličnu nadležnost i za Kosovo, navodi Avaz. Dodaje se da većina država Evropske unije članica Saveta za sprovođenje mira (PIC), već duže vreme želi da zatvori OHR i traži način kako da se to najbezbolnije učini.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.