ŠTA TO PRIČA? Hrvatska ministarka ponovo šokira javnost zakonom o porodici

Murganićeva se prošle godine našla na "stubu srama", kada je predložila nacrt zakona o porodici u kojem je stajalo da porodica bez dece, nije porodica.

Na intervenciju premijera Andreja Plenkovića taj predlog je povučen na doradu, a ministarka Murganić je odlučila da ponovo šokra javnost.

Ona je, naime, koalicionim partnerima HDZ dostavila predlog nacrta zakona o porodici u kojem stoji da bračni i vanbračni partneri više neće imati jednaka prava.

Reč je, pre svega, o pravima koja se odnose na imovinska pitanja u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici.

Po drugom, novom nacrtu, država će morati da obezbedi obrazovanje dece u skladu sa verskim i filozofskim uverenjima roditelja, piše Jutarnji list.

U prevodu, piše Jutarnji, ako se roditelji zbog svojih verskih i filozofskih uverenja protive, na primer, učenju teorije evolucije prirodnom selekcijom, novi porodični zakon omogućiće da njihova deca u školi o tome ne uče.

Time se, navodi list, verska uverenja stavljaju iznad prava dece na kvalitetno obrazovanje.

Bitna je promena i da bi se razvod roditelja maloletne dece ponovo morao pokretati na sudu, što podrazumeva angažovanje advokata i najmanje jedno ročište više nego do sada.

A, ako se radi o konfliktnom razvodu, ne samo da će svaki roditelj morati da angažuje svog advokata, već će morati da plati i posebnog advokata za dete, odnosno da angažuje staratelja Iz Centra za socijalni rad, kojeg bi plaćali roditelji.

Izvor: Tanjug
Foto: IvanPernarTV - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još