Od EU 30 miliona evra za prekograničnu saradnju

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je u četvrtak da će na jesen biti odobreni prvi projekti prekogranične saradnje koje sa 30 miliona evra finansira Evropska unija iz fondova Pretpristupne pomoći.

"EU je duplirala iznos pomoći Srbiji namenjene prekograničnoj saradnji", rekao je Đelić na godišnjoj konferenciji Programa prekogranične saradnje "Od CARDS do fondova IPA". On je istakao da je Srbija izuzetak po tome što je iskoristila sva sredstva koja joj je EU odobrila za projekte saradnje sa susedima i da nije bilo nijedne zloupotrebe u trošenju tog novca.

Srbiji je 2004. godine počela da koristi pomoć EU za prekograničnu saradnu iz programa CARDS (Community A s sistance for Reconstruction, Development and Stabilisation, za zemlje Zapadnog Balkana) i za skoro 200 projekta dobila je 15,6 miliona evra. Đelić je naglasio da čak 100 opšstina u Srbiji može da kandiduje svoje programe pregranične saradnje, a priključenjem Srbije Dunavskoj strategiji pomoć mogu da dobiju i opštine koje pripadaju slivu Dunava, a nisu blizu granice.

Pogledajte još