Michael Jackson tribute

“Long live the king” bio bi u najkraćem rezime koncerta, priredbe, žurke za prijatelje iz kraja, dobre zabave, u čast nedavno preminulog kralja popa Majkla Džeksona.

U polupunoj ili polupraznoj sali Doma sindikata, u dva sata dobre zabave uživala je publika, ne od sedam, nego od tri godine, pa do već vremešnih dama i gospode, koji su došli da prave društvo unucima.

Devojčice koje su, možda, prvi put stavile karmin na usta, neizbežni crni šeširi, bele čarape i rukavice. Večni Petar Pan, tragični Majkl Džekson, siguno je posmatrajući ovu feštu, iz nama nedokučivog prostora i vremena, bio više nego zadovoljan.

Moonwalk, bele čarapice i crni šešir

Gosti iz Londona i simpatični "Man in the Mirror", uspeli su glasom, pokretima i kostimima da, posle nekih desetak minuta zagrevanja, i nastupa dečjeg hora koji je izveo "Heal The World", podignu na noge beogradsku publiku.

Energija u plusu, pre svega, pa sve ostalo, u šta se ubraja i neizbežni moonwalk na razne načine. Ruke na slabinama, kostimirane tačke uz dobre plesače, i Man in the Mirror koji je sigurno proveo dosta vremena gledajući nastupe Majkla Džeksona.

Faktor X

Pravi način da i Beograd oda poštu “kralju popa”, pa i na zabavi koja je u jednom momentu veoma podsećala na dobru dečju rođendansku žurku.
Men in the mirror je šetao po sali, pevao sa obožavaocima, uz poneko neizbežno “kevo, sedi, ništa ne vidim” mališana, koji su do kraja koncerta, pedvođeni jednim dečkom od najviše četiri godine, skoro “okupirali” scenu Doma sindikata. Mame i tate, i stariji sugrađani, mogli su samo da uživaju i ovom spektaklu i prisustvuju, ako ne možda najboljem, onda sigurno najsimpatičnijem koncertu.

Ostaje za čuđenje, koji to faktor X vuče najmlađe, da se bez rezerve priklone melodijama čoveka kojeg enciklopedije određuju kao "američkog muzičara, zabavljača, i biznismena". Posle svega, Majkl je samo legenda.

Uz zvuk rađen najnovijim tehnologijama, i podršku domaćih talenata, Man in the mirorr je izveo najpoznatije kompozicije sa pet najprodavanih albuma na svetu “Off the Wall" „Thriller" „Bad" „Dangerous" „HIStory".

Uz malo sete

Majkl Džeksonu na kraju je pomogao i “Fredi Merkjuri ” uz “We will rock you”. A celu feštu dobro su “začinili” perkusionisti i dobošari koji su izveli "They Don't Really Care About Us".

Iako, uglavnom mlađa publika nije znala svaku strofu "Don't stop tili you get enough", "Rock with you", "Billie Jean", "Thriller", "Dirty Diana", "Black or white", sigurno je da su mnogi otišli posle koncerta kući da vežbaju moonwalk, s malom dozom sete jer “kralj popa” nikad neće doći u Srbiju.

Majkl Džekson preminuo u junu 2009. u Los Anđelesu. Tugovali su obožavaoci širom planete. Na vest o smrti oglasili su se čak i bivši predsednik Južne Koreje Kim De Džung koji je rekao je da je smrću pevača svet "izgubio heroja", a i predsednik Venecuele Ugo Čaves koji je rekao da su vesti tužne, ali i kitikovao medije što Džeksonovoj smrti pridaju toliku pažnju.

Majlk Džekson je sedmo dete porodice Džekson. Debitovao je na profesionalnoj muzičkoj sceni sa jedanaest godina kao član grupe Džekson 5. Solo karijeru je započeo 1971. Vlasnik je nekoliko Ginisovih rekorda, za „Najuspešnijeg zabavljača svih vremena" i dobitnik je 13 Gremija. Prodao je više od 750 miliona primeraka svojih albuma.

D.T.

Pogledajte još