Stanje telekomunikacija na Kosovu se poboljšava

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić ocenila je u četvrtak da se "polako poboljšava" stanje u oblasti telekomunikacija u srpskim sredinama na Kosovu, gde je onemogućen rad mobilnim operaterima iz Srbije.

Matić je novinarima nakon obilaska fabrike računara Komtrejd rekla da Telekom Srbija radi na uspostavljanju mreže u centralnom i južnom delu Kosova i da stanovnici u opštini Štrpce imaju i fiksnu telefoniju. Ministarka je rekla da se Ministarsvo telekomunikacija Srbije obratilo Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji i UNMIK-u koji po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ima obavezu da obezbedi nesmetano funkcionisanje telekomunikacija.

Kosovske vlasti su u petak i subotu, 23. i 24. aprila, onesposobile predajnike mobilnih operatera iz Srbije, tvrdeći da nemaju licencu za rad na Kosovu, pa je bez telefonskih veza ostalo oko 100.000 Srba u centralnom i južnom delu Pokrajine. U jednom broju sredina južno od Ibra onemogućen je i rad fiksne telefonije, a ne radi ni pet radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku.

Pogledajte još