OGLASILO SE MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Otrovni paradajz iz Turske nije pronađen na pijaci

Iz Fitosanitarne inspekcije tvrde da su sve pošiljke paradajza koje su uvezene u Srbiju uzorkovane i potpuno bezbedne za upotrebu.

Naime, na društvenim mrežama pojavila se fotografija gajbica paradajza gde je na deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, naznačeno stravično upozorenje: „Kora nije za ljudsku ishranu“!

- Mi smo ušli u potpunu proveru tih navoda, kontrola te pošiljke obavljena je 24. marta na graničnom prelazu Gradina. Urađen je pregled, uzorci su poslati na analizu u laboratoriju, a 27. marta stigao je odgovor da je proizvod bezbedan za korišćenje u ljudskoj ishrani i 29. marta smo ga pustili u promet. Urađena je i kontrola na Kvantaškoj pijaci, ali nije nađen paradajz sa takvom deklaracijom - rekao je za Kurir načelnik Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević i dodao:

- Ne želim da ulazim u to da li je slika bila foto-montaža ili neka greška, utvrdićemo. Potrošači su se uplašili, ali analize pokazuju da je sve bezbedno i ne treba da postoji bojazan.

Izvor: Kurir.rs/J.P.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još