JURIJ OSTAO BEZ GLAVE! Goran Vesić: Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu

Prema jegovim rečima, umesto njega biće napravljen nov, na čiji izgled će dati saglasnost sve nadležne institucije.

- Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu - naveo je Vesić u saopštenju.

Saopštenje je izdato posle negativnih komentara u javnosti o izgledu spomenika Gagarinu, u ulici koja nosi njegovo ime.

Vesić je naveo da se sastao s predstavnicima "Karić fondacije", koji su dali ideju da se napravi spomenik i dali novac za to.

Na sastanku je konstatovano je da prilikom projektovanja spomenika nisu ispunjeni zahtevi "Karić fondacije" kao naručioca, i da u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, ni Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ni Ministarstvo kulture Srbije.

- Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bilo izrađeno i postavljeno novo obeležje, na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije - rekao je Vesić i zahvalio "Karić fondaciji" što poklanja spomenik, a zahvalio je i javnosti koja je ukazala na problem.

Vesić je istakao da je Skupština Grada Beograda odlučila da to obeležje bude podignuto.

Spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu, koji je izazvao dosta polemike u javnosti, danas je, međutim, ostao bez glave. Za sada nema informacija ko je naložio da se sa postamenta skine Gagarinova glava. Na snimku koji je napravila TV Prva vide se dva muškarca kako, uz pomoć merdevina, uklanjaju glavu sa spomenika.

Izvor: B92
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još