Grade se rastegljive plaže

Koliko puta vam se desilo da na prepunoj plaži poželite samo malo više prostora oko sebe? Ciljajući na takve mušterije, jedan od najvećih graditelja u Dubaju, kompanija "Nahil", upravo nudi više mesta za suncobran, i to na posve nesvakidašnjem lokalitetu

Palm Džumerija, jedno je od tri veštačka ostrva duž obale Dubaja, čija je izgradnja u toku. Ostrvo je u obliku razgranate palme čime se plaža može maksimalno širiti i produžavati. Uskoro će nići i luksuzni hoteli i vile na ovom najvećem parčetu tla na zemlji koje je čovek uspeo da isuši.

Firma "Nahil" je 2001. godine odlučila da 14 milijardi dolara investira u luksuzni kompleks na veštačkim ostrvima koji će se prostirati na celih pet kvadratnih kilometara. Ostrvo Palm Džumerija čini dva kilometra duga površina u obliku stabla i drugi deo koji je dizajniran u obliku palmine krošnje sa 17 grana.

Edvard Džejms, šef dopisništva časopisa Ekonomik dajdžest sa Bliskog istoka, ističe da Dubaj nema naftnu industriju i da je to primarni razlog zbog koga se vladar, šeik Muhamed, odlučio da diversifikuje ekonomiju kako bi privukao bogate strane ulagače.

Na izgradnju masivne konstrukcije, koja će udvostručiti dužinu obale Dubaja, utrošeno je 110 kubnih kilometara peska i sedam miliona tona kamena. Iako ceo projekat još nije završen - bogataši, investitori i sportisti iz celog sveta već kupuju kuće u izgradnji. Turisti takođe svakodnevno obilaze gradilišta i razgledaju modele i planove vila. Čak 1.500 ih je prodato za svega 72 sata prve ponude tokom 2002. godine. Prva useljenja počela su četiri godine kasnije - 2006. Svakom od objekata pripada zaseban deo plaže na ostrvu koje je suncem okupano tokomom cele godine.

Manal Šahin, direktor prodaje i marketinga u Nahilu, kaže da je svega 67 kilometara obale u Dubaju bilo pretesno da prihvati sve hotelske lance i da se izgradnja ostrva i dodatne plaže pokazala izuzetno atraktivnom za bogate kupce. Čak su i poznate fudbalske zvezde Dejvid Bekam i Majkl Oven kao i vozač Formule 1, Ralf Šumaher, kupili kuće na ovom veštačkom ostrvu.

Edvard Džejms kaže da Nahil stvara infrastrukturu i da je potom prodaje velikim trgovcima nekretninama poput Kerznera i Donalda Trampa.

Veštačka ostrva, naravno, nisu bez problema. Skeptici kažu da su kuće na svega tri metra nadmorske visine dok graditelji tvrde da konstrukcija može bez problema da odoli talasima visine četiri metra. No, uprkos strahu, bogati investitori i poslovni ljudi hrle ka poreskom raju u Dubaju, jednom od popularnih odredišta i za bogate penzionere.

Među onima koji zameraju graditeljima veštačkih ostva su i ekolozi koji tvrde da su graditelji uništili koralne grebene i život u vodenoj sredini. Nahil priznaje da su koralni grebeni prekriveni, ali da veštački grebeni takođe privlače ribe i da se život u moru nastavlja.

Izgradnja se, u svakom slučaju, nastavlja non-stop.

(FoNet)

Pogledajte još