Fulam u finalu Lige Evropa

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Fudbaleri Fulama plasirali su se u finale Lige Evropa, pošto su u Londonu posle preokreta pobedili Hamburg sa 2:1. 

Poveo je Hamburg preko Mladena Petrića u 22. minutu, a Fulam je do pobede došao golovima Sajmona Dejvisa u 69. i Zoltana Gere u 76. minutu.

U prvoj utakmici u Nemačkoj, pre sedam dana, bilo je 0:0.

Fulam je tako ostvario najveći uspeh u istoriji kluba i prvi put će igrati u finalu jednog evropskog takmičenja. Do polufinala je, između ostalih, izbacio Juventus, Romu, Šahtjor i Volfsburg.

Tim iz zapadnog Londona je u drugom minutu imao dobru šansu. Bobi Zamora i Gera su odigrali dupli pas, Zamora je šutirao ali je golman Frank Rost loše intervenisao. Lopta je došla do napadača Zamore, ali je njegov šut izblokirao jedan igrač Hamburga.

Ekipe u nastavku nisu uspele da stvore ozbiljniju šansu, ali je Hamburg ipak poveo u 22. minutu posle prekida. Posle prekršaja nad Ze Robertom dosuđen je slobodan udarac, a Petrić je snažnim šutem sa oko 30 metara pogodio gornji levi ugao gola Marka Švarcera.

Fulam je posle toga zaigrao ofanzivnije, akcije su kretale uglavnom od Demijana Dafa, koji je proigravao Ze Roberta, Geru i Dejvisa, ali domaći igrači do kraja prvog poluvremena nisu uspeli da ugroze gol španske ekipe.

Domaći su u 63. minutu mogli do izjednačenja, ali se Daf nije dobro snašao. Posle šest minuta engleska ekipa je izjednačila - Dani Marfi je proigrao Dejvisa, koji je lako uspeo da savlada Franka Rosta.

Fulam je do preokreta stigao u 76. minutu. U akciji su učestvovali Dejvis, Brede Hangeland i Etuhu, a put do mreže našao je Gera i tako doneo veliku radost domaćim igračima i navijačima.

Do kraja utakmice fudbaleri Hamburga su preko Gerera i Ruda van Nistelroja pokušali da postignu gol, ali nisu ozbiljnije ugrozili Švarcera.

Finale je na programu 12. maja u Hamburgu.

Pogledajte još