BIO JOJ JE PROFESOR NA AKADEMIJI: Jelena Žigon zavolela je svog supruga Steva kada joj je bilo samo 17 godina

Tokom braka Jelena i Stevo dobili su dvoje dece, ćerku Ivanu i sina Nikolu. Dok je Ivana stopama svojih roditelja uplovila u glumačke vode, Nikola je slikar sa diplomom Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je u Parizu, Beogradu, Minhenu, Tivtu, Nišu i mnogim drugim gradovima. Član je ULUS-a i ekskluzivni član Prom galerije u Minhenu od 2002. godine.

Mirna i staložena, Jelena je uvek važila za pravu damu i porodicu stavljala na prvo mesto. Njena ćerka Ivana je u svojim memoarima opisala posednju noć kraj postelje oca Steva, i tu se najbolje može osetiti njihova emotivna bliskost.

Stevinu poslednju noć probdeli smo zajedno kod kuće, on, mama, ja i pas Bimbo. Ležao je kraj njegovih nogu nepomičan, nepomičniji od Steve, a ja sam čitavu noć pevala svom tati o danu pobede nad fašizmom i ponajviše Bulata Okudžavu. Toga jutra nisam primetila da sam ozdravila i da više nemam temperaturicu koja me je pratila poslednja dva meseca. Osećala sam samo jednu čudnu stvar. Moja ruka, kojom sam čitavu noć držala tatinu ledenu ruku, nije se hladila. Zapravo, tokom noći postajala je sve toplija – napisala je Ivana Žigon u svojim memoarima.

Stevo Žigon i Jelena Jovanović upoznali se se 1950. godine, kada je ona imala 17, a on 24 godine. Simpatije su buknule na prvi pogled, a ljubav se rađala lagano. Stevo je Jelenu privukao, a kasnije i osvojio svojim šarmom i posebnošću. Kada je došlo vreme da se upozna s njenim ocem i majkom, u Jelenin roditeljski dom došao je s violinom koja mu je ranije spasila život.

Naime, dok je bio u logoru, Stevo je svirao u orkestru i zimi je krijući ispod robijaškog nosio još jedno odelo – svečano, orkestarsko. Smrtno zaljubljen u Jelenu, pomislio je kako bi ta violina mogla ponovo da mu spase život, pa je u kuću njenih roditelja došao kao muzičar, pošto je na njenu adresu u prehodnih godinu dana anonimno poslao desetine ljubavnih pisama. Anonimno, jer je u to vreme postojala opasnost od osude okoline ukoliko asistent otovreno iskazuje ljubav studentkinji.

U Steva sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom – rekla je Jelena pre nekoliko godina na predstavljanju knjige "Tako je govorio Žigon", prisećajući se početka njihove romanse.

Izvor: Story.rs/Žena.blic.rs
Foto: TV Kopernikus - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.