SPAVANJE - NOVO IME ZA WELLNESS: Kako se menjaju navike najzahtevnijih turista?

U najvećem globalnom svetskom concierge klubu, u poslednjih godinu dana smo počeli da primećujemo trend kretanja od luksuznih proizvoda prema različitim iskustvima za sebe i za druge - za aktivan život. To uključuje bavljenje aktivnostima u područjima za koja je osoba posebno nadarena i kvalifikovana. Posebna pažnja posvećena je svesnom nastojanju da se zaštiti i unapredi zdravlje - telesno, duševno, duhovno, socijalno, razvojno zdravo starenje. To uključuje zdravu hranu, redovno kretanje, obrazovanje i osposobljavanje, osobna staloženost.

Na potpisivanju ugovora o ambasadorstvu sa Dejanom Bodirogom

Tako je među našim članovima zabeležen godišnji rast želje za različitim iskustvima, uključujući različite eksperimentalne edukacije, od čak 55%, dok je s druge strane broj zahteva za luksuznim proizvodima stagnirao. Potražnja za noćnim klubovima i saveti iz noćnog života smanjeni su za četvrtinu, broj zahteva koji se odnose na spa centre, zdravu ishranu i zdravlje porasli su za 22 posto.

Ovaj trend nastavlja se i ove godine, što već upućuje na brigu o poboljšanju kvalitete života, zdravlja i holističkog pristupa, kako za žene, tako i za muškarce.

Čak i među članovima, generacije milenijalaca, jedan od četiri članova već je preferirao iskustvo pred kupovinom proizvoda luksuzne marke.

Osim toga, vidimo veliki rast želje članova u odnosu s njihovim porodicama, ostavljajući brigu o svakidašnjim brigama srednjoj generaciji. U posljednjih pet godina zabeležili smo rast od 42% na ovom području.

Lara Ham

U potrazi za poverenjem i vođstvom

U poslednje vreme, kod želja naših članova vidimo veći naglasak na povezanost uma s telom, budući da troše sve više novca na različita iskustva koja im pomažu da se regenerišu, postignu svoje ciljeve i pre svega podignu standard svojih života. Na taj način povećavaju se želje vezane za zdravlje; preventivne prehrambene dodatke te naučni pristup wellnessu i raznim terapijama. Kupovina je, stoga, postala još osobnija i povezana sa samoosveštenošću, a potrošači traže brendove, koji im mogu pružiti dugoročno poverenje i vođstvo. To su zahtevi i potraga za odgovorima opštih usmerenja, što može uveliko pomoći u konkretnim usmerenjima prema zdravom i aktivnom starenju na celokupnom području svih ljudskih sposobnosti.

Dremanje povećava produktivnost za 34 posto

Pored toga, postoji sve veća potražnja za različitim terapijama za spavanje, budući da postoji sve veća osveštenost da redovan san smanjuje stres te ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Tako je broj želja povezanih s boljim spavanjem na godišnjem nivou porastao za 28 posto, zbog čega, takođe, spavanje postaje novo ime za wellness. Nauka je, takođe, povezana s time, jer je NASA-ina studija pokazala da dremanje povećava produktivnost za 34 posto. Tako, na primer, zaposleni u multinacionalnom Googlea u Londonu imaju na raspolaganju “krevete” koje mogu koristiti za povećanje produktivnosti.

Prilikom kupovine, ekološki i održivi aspekti su ključni

Jedna od posledica dublje samosvesti je i društvena i ekološka svest, jer naime, i našim članovima, uz to što kupuju, osećaj onoga što kupuju postaje sve važniji. Dakle, 86 posto članova ne kupuje luksuzne proizvode koji ne uzimaju u obzir ekološki ili održivi aspekt. Stoga, dvostruko je verojatnije da će članovi kupiti proizvod brenda s višom ekološkom svešću. Osim toga, više od polovine članova učestvuje u raznim dobrotvornim aktivnostima, budući da je broj želja na ovom području više nego udvostručen u poslednjih pet godina.

Naglasak na personalizaciji

Osim kvaliteta i ručnog rada, najvažniji faktori robnih marki su etika i održivi aspekt. To je, takođe, slučaj s velikim brendovima kao što su LVMH, Tiffany's, L'Oreal i De Beers, naglasak je na sve većoj inicijativi kako vraćati društvu. U interakciji s robnim markama, korisnici žele što više personalizovani proizvod ili iskustvo. Dakle, komunikacija se sve više kreće od klasičnog marketinga do personalizovanog odnosa, što omogućava robnim markama dublji odnos s kupcima, što i postaje bitnije od cene i kvaliteta. Dakle, 53 posto potrošača je spremno da podeli svoje lične podatke (geolokacija itd.) kako bi postigli bolji doživljaj kupovine.

Lara Ham

Quintessentially je vodeća svetska grupacija za luksuzni lifestyle. Počeci datiraju u 2000., kada je mala londonska kancelarija ponudila concierge usluge. Od tada je preduzeće sraslo u globalnu grupaciju s više od 60 kancelarija širom sveta. Usluge, koje nudimo svojim tzv. »High Net-Worth Individuals« su proaktivne te zadovoljavaju svačiji ukus. Međutim, u ponudu naših usluga spadaju i rezervacije u restoranima u poslednim minutima, putnički aranžmani, pristup zatvorenim vrstama zabave pa sve do ispunjenja najneobičnijih želja naših članova. Uz sve to, Quintessentially je ustanovio i 32 sestrinska preduzeća, koji okupljaju samo najbolje eksperte sa svih područja luksuza. To, između ostalog, uključuje odnose s javnošću, nekretnine, putovanja, prodaju luksuznih proizvoda, vina, umetnost, ruže, itd. (www.quintessentially.com/).

Pogledajte još