I dalje bez istrage zločina u zapadnoj Slavoniji

BEOGRAD, 30. aprila 2010. (Beta) - Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je u petak povodom obeležavanja 15. godišnjice od hrvatske vojne akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji da Haško tužilaštvo nikad nije otvorilo intenzivnu istragu za zločine počinjene u toj operaciji.

U saopštenju Veritasa se podseća i da Savet bezbednosti UN nije uveo Hrvatskoj kaznene sankcije jer je kao članica svetske organizacije izvršila agresiju na zaštićenu zonu UN. Takođe se podseća da je hrvatsko tužilaštvo odbacilo jedinu do sad podnesenu krivičnu prijavu za ratne zločinde u toj akciji protiv generala Mladena Kruljca i vojnika Tomislava Abramovića, koji je po Kruljčevom naređenju ubio srpskog civila Miroslava Vučkovića iz Okučana.

"Uz dužno žaljenje svih ratnih žrtava, već 15 godina postavljamo ista pitanja: ko to i zašto pravi razliku između civilnih žrtava u Zagrebu i Okučanima i po kom kriterijumu međunarodni i nacionalni sudovi procenjuju ko i kada krši zakone i običaje koji regulišu vođenje rata?", kaže se u saopštenju,

Tokom dvodnevne operacije Bljesak, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom. U akciji je stradao veliki broj srpskih civila, a oko 30.000 njih je napustilo zapadnu Slavoniju.

Pogledajte još