Naftna mrlja se primiče ušću Misisipija

VAŠINGTON, 30. aprila 2010. (Beta) - Vlada SAD proglasila je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu za dogadaj od nacionalnog znacaja, što znači da vlasti mogu da koriste izvore iz cele zemlje da bi se izborile sa pretnjom najveće ekološke katastrofe u američkoj istoriji.

Kompanija British Petroleum (BP), vlasnik naftne platforme koja je prošle nedelje potonula u Meksičkom zalivu i prouzrokovala izlivanje, zatrazila je od Ministarstva odbrane SAD da joj pošalje specijalnu opremu za podvodno snimanje i uključi specijalne podvodne robote za operaciju zatvaranja pukotine na naftovodu koji vodi do obale SAD a nalazi se oko 1.500 metara ispod površine mora.

U saveznoj drzavi Lujzijani, čija je obala u najvećoj opasnosti od izlivanja nafte, proglašeno je vanredno stanje. Ogromna naftna mrlja koja se širi Meksičkim zalivom je sve veća, prenosi BiBiSi (BBC) izveštaje iz SAD. Američka obalska straža procenjuje da iz podvodne cevi, koja je napukla posle eksplozije na naftnoj platformi, curi pet puta više nafte nego što se pretpostavljalo.

Ekološki vrlo osetljive obale američkih država u Meksičkom zalivu spremaju se za, kako neki procenjuju, jednu od najvecih ekoloških katastrofa u americkoj istoriji. Helikopteri obalske straže koji nadlecu zaliv izveštavaju da situacija iz časa u čas postaje sve teža. Ogromna naftna mrlja stigla je na samo 30 kilometara od močvarnog ušća reke Misisipi, sada je vidljiva i iz svemira.

Pogledajte još