DRUGAČIJE NA SVAKI ORGAN: Kako smeh utiče na zdravlje?

Pozitivno utiče na samopouzdanje, pamćenje i koncentraciju, smanjuje osećaj bola i količinu stresa u organizmu.

Što se zdravlja tiče, smeh pozitivno deluje na srce, regulaciju hormona, pluća, oči, emocije i aktivan rad nervnog sistema.

Srce

Kada se smejemo, vazduh iznenada izlazi iz pluća i povećava nam se potreba za kiseonikom. Rad srca postaje brži, a krvni pritisak se povećava, kako bi telo dobilo više kiseonika.

Hormoni

Dok se smejemo, oslobađa se endorfin, hormon koji smanjuje osetljivost na bol. Kortizol, hormon stresa, se značajno smanjuje, značajno se smanjuje i tako se smanjuje rizik od nesanice, depresije i različitih anksioznosti.

Pluća

U toku smeha mišići grudi i dijafragme postaju napeti, istiskujući vazduh iz pluća. Taj vazduh izlazi kroz dušnik i uzrokuje treperenje glasnica, karakteristično za smeh.

Oči

Smeh izaziva kontrakciju očnih mišića lica, posebno oko očiju, a to izaziva vlaženje očiju, čime se oko učestalo dezinfikuje oko.

Emocije

Smeh povezuje ljude i popravlja raspoloženje!

Mozak

Tokom smeha mozak oslobađa hormon sreće.

Ako želite da smršate, smeh će vam u tome itekako pomoći. Tokom smejanja mišići lica i stomaka su izuzetno napeti, što dovodi do gubitka kalorije.

Stvara podjednak učinak kao meditacija, pa na naš organizam deluje umirujuće. Ima jako antidepresivno svojstvo i ublažava upalne procese.

Izvor: Lepota&zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.