Ankara istražuje odnošenje Nojeve arke iz Turske

ANKARA, 30. aprila 2010. (Beta-AFP) - Turski ministar kulture Ertugrul Ginaj naložio je istragu kojom bi se utvrdile okolnosti u kojima su ostaci drvene strkture koja je, prema tvrdnjama kineskih istraživača, Nojeva Arka, izneti iz Turske, piše tamošnja štampa.

"Kako su ti predmeti stigli tamo, u Hongkong?", upitao je Ginaj u izjavi listovima Milijet i Radikal. Komadi drveta predstavljeni su na konferenciji za novinare koju je u ponedeljak u Hongkongu organizovala grupa kineskih istraživača evangelista, posle ekspedicije na planini Ararat na istoku Turske. Istraga će obuhvatiti i prisustvo turskih zvaničnika na konferenciji za štampu, bez dozvole Ankare, precizirao je ministar. "S kojim pravom su oni učestvovali na tom događaju?", upitao je Ginaj i dodao da se u principu zalaže za svako istraživanje legendarne Arke, pošto je to "dobra stvar za turizam".

Kineski i turski istraživači evangelisti saopštili su da su otkrili Nojevu Arku na vrhu Ararata. Naveli su da su pronašli ostatke drvene strukture lađe, kao i da su analize ugljenikom pokazale su da su ostaci stari 4.800 godina i da potiču iz doba kada je Arka navodno konstruisana. Prema Bibliji, Bog je navodno izazvao potop kako bi zemlju očistio od pokvarenosti. Noje je dobio zadatak da sagradi brod i u njega smesti po jedan primerak svake životinjske vrste. Kada se voda povukla, Arka se nasukala na jedan od vrhova planinskog venca, a pojedini stručnjaci veruju da se radi o Araratu.

Pogledajte još