Šaul Ladani (82) na FPN govori o tome kako je preživeo Bergen Belzen 1944. i Minhen 1972!

Šaul Ladani će održati predavanje “Survival of the Holocaust and Struggle for Success” u petak, 20. aprila, od 12 časova na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Ladani će tokom aprila posetiti Beograd, na inicijativu Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe i uz veliku pomoć Izraelske ambasade u Srbiji, održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka, posetiti Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kom će i učestvovati.

"Istražujući na Vikipediji naišao sam na odrednicu na engleskom jeziku posvećenu Šaulu. Video sam da čovek ima filmsku biografiju po kojoj bi se mogao snimiti holivudski film, da je rođen u Beogradu, a da o njemu ne postoji nijedan tekst na srpskom jeziku niti srpska stranica na Vikipediji! Objavio sam post o njemu na svom Fejsbuk profilu nakon čega je kolega Boris Trivan na noizz.rs objavio prvi tekst o Šaulu na srpskom. Pola godine kasnije kada je povodom jevrejskog praznika Hanuka posetila Novi Sad i naš festival Winterfest, Šaulovu zanimljivu životnu storiju ispričao sam Dženi Sedov, zamenici ambasadorke Izraela koja je rekla da će pokušati da ga pronađe. Nekoliko nedelja kasnije Dženi i ja smo dobili mejl sa Šaulove adrese: 'Rado ću doći u Beograd i učestvovati na Beogradskom maratonu!' Uvek sam srećan kada se desi nešto ovako jer je to dokaz da je moć medija u saradnji sa ljudima dobre volje - gotovo neograničena!", kaže Robert Čoban.

Šaul Ladani rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku. Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u “Kastnerovom vozu”. Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Neverovatna životna priča i sudbina vodi ga do Olimpijskim igara u Minhenu 1972. godine kada je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.

Pogledajte još