POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI O SLUČAJU PEVAČICE: Nedopustivo izveštavanje o nasilju nad Natašom Bekvalac

Apelujući na sve nadležne da u potpunosti primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sve druge raspoložive mere zaštite kako bi se zaustavio trend porasta nasilja nad ženama, poverenica ističe da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje, piše u saopštenju.

Međutim, to ne uključuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje ljudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije, navodi poverenica.

Prethodnih dana svedoci smo nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, a u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici, predočila je Janković.

Janković posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i partijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja.

Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu, istakla je Janković.

Poverenica još jednom apeluje na medije da prilikom izveštavaja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde, a to uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu.

Izvor: N1/FoNet

Foto: N1/YouTube-PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.