OMILJENA PRVA DAMA AMERIKE: Preminula Barbara Buš

Barbara Buš, žena predsednika Džordža Buša Starijeg i majka Džordža Buša Mlađeg, jedna je od dve prve dame čije dete je postalo predsednik. Druga je bila Ebigejl Adams, žena Džona Adamsa i majka Džona Kvinsija Adamsa.

Zbog svog načina govora i odsustva pretvaranja u nastupu bila je popularnija od muža.

Za Džordža H. V. Buša se udala 1945. Imali su šestoro dece i bili su u braku duže od bilo kog predsedničkog para u američkoj istoriji.

Američki predsednik, kao i bivši lideri SAD i prve dame odale su počast Barbari Buš na njenoj posvećenosti državi, porodici i pismenosti.

Predsednik Donald Tramp je rekao da je jedan od najvećih rezultata Barbare Buš, koja je preminula juče u 93. godine, "bilo priznanje značaja pismenosti kao temeljne porodične vrednosti koja zahteva negu i zaštitu".

- Ona će dugo biti pamćena po snažnoj posvećenosti zemlji i porodici kojima je postojano sužila - rekao je Tramp.

Bivši predsednik Braka Obama i njegova supruga Mišel naveli su da će uvek biti zahvalni Barbari Buš na plemenitosti koju je iskazala prema njima dok su bili u Beloj kući, ali još više "zbog načina na koji je živela - kao testament činjenice da je javna služba važan i plemenit poziv primer poniznosti i učtivosti koji odražavaju ona najbolje u američkom duhu".

Sahrana bivše supruge predsednika Džordža Buša starijeg i majka Džordža Buša mlađeg planirana je za subotu.

Bivši predsednik Džimi Karter i prva dama Rozalin Karter ocenili su da je Barbara Buš bila "matrijarh porodice posvećene služenju" i dodali da je ona tražila da volonterstvo bude način da svi građani učestvuju u napretku nacije.

Džordž Buš mlađi rekao je da je duša porodice Buš smirena zato što znaju da je takva bila i duša njegove majke.

- Barabara Buš je bila čudesna prva dama i žena koja je kao niko drugi doneo lakoću, ljubav i pismenost milionima. Za nas je bila mnogo više - rekao je Buš mlađi.

Izvor: Beta
Foto: CBS This Morning - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još