Levica u Srbiji izneverila ideale

BEOGRAD, 3. maja 2010. (Beta) - Istoričarka Branka Prpa ocenila je povodom 30. godišnjice smrti Josipa Broza Tita, da je levica u Srbiji kompromitovana u poslednjim decenijama 20. veka zbog zloupotrebe ideala i pljačke društvene imovine.

"Vi ste imali Miloševićev (Slobodan) period gde je on bio na čelu Socijalističke partije Srbije, a ja ne znam da li je postojala bezočnija forma liberalnog kapitalizma od tog perioda koji je on utemeljio pod zastavom levice", rekla je Prpa agenciji Beta govoreći o Srbiji nakon Titove smrti i za vreme raspada Jugoslavije.

"To je bio period velike pljačke države, odnosno društvene svojine koju su stvarali svi građani ove zemlje svojim radom", rekla je Prpa i ocenila da u Srbiji ni danas nema "političke kreativnosti" već da sve zavisi od dnevne politike.

Govoreći o izučavanju vremena Josipa Broza Tita, Prpa je navela da nakon 30 godina postoji istorijska distanca za naučna istraživanja, ali da je u Srbiji danas "jako loš period za nešto što se zove naučna istoriografija".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.