SLOBODNO GRICNITE: Koju hranu možete jesti pre spavanja?

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo pre spavanja, jer sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. S druge strane, ova voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate jeste kivi, čiji uticaj na san leži u visokom nivou antioksidansa i serotonina u njegovom sastavu.

Među namirnicama koje podstiču bolji san jeste sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina, od kog se osećamo pospano. Zdrave ribe poput lososa ili tune takođe proizvode melatonin, jer su bogate vitaminom B6. Stoga, konzerva tune može dovesti do boljeg sna.

Ukoliko vam je posle večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno ih možete pojesti pre spavanja jer sadrže kalijum koji pomaže u opuštanju mišića.

Mlečni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će vas takođe podstaći na dobar odmor.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru pre spavanja jeste zeleno povrće. Na primer, spanać, kelj ili bob su odličan izvor kalcijuma koji je potreban telu za proizvodnju melatonina, piše Klix.

Podsećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju pre spavanja su brokoli, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana i kafa.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.